1:41 μ.μ.
0
Μία νέα γενιά φαρμάκων μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου και θεωρείται η πιο ελπιδοφόρα εξέλιξη εδώ και μία δεκαετία στον τομέα της καρκινικής θεραπείας. Βρετανοί επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρκινικών Ερευνών ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην παρασκευή ενός φαρμάκου που χαρακτηρίζουν σημαντικό στη μάχη κατά του καρκίνου.
Το νέο φάρμακο με την ονομασία «Olaparib» φέρεται από τα μέχρι στιγμής πειράματα ότι έχει τη μοναδική ικανότητα να στοχεύει τα καρκινογόνα κύτταρα, αφήνοντας ανεπηρέαστα τα υγιή κύτταρα του οργανισμού, περιορίζοντας παράλληλα τις παρενέργειες της θεραπείας σε πολύ ήπια επίπεδα.
Το φάρμακο έχει δοκιμαστεί σε 19 ασθενείς με κληρονομικές μορφές καρκίνου της μήτρας, του μαστού και του προστάτη.
Σε 12 εξ αυτών ο όγκος συρρικνώθηκε ή σταθεροποιήθηκε.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το «Olaparib» πρέπει να δοκιμαστεί σε πολύ περισσότερους ασθενείς προτού λάβει έγκριση από τις αρμόδιες βρετανικές αρχές.
Εάν μάλιστα εξελιχθεί, όπως ελπίζουν οι επιστήμονες, μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές μέσα σε διάστημα λίγων ετών. Η κλινική δοκιμή είχε θετικά αποτελέσματα.
Οι περισσότεροι ασθενείς παρατήρησαν ότι οι όγκοι συρρικνώθηκαν σημαντικά ή εξαφανίστηκαν.
Το «Olaparib», το οποίο ανήκει σε μία νέα τάξη φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς PARP, πλήττουν τα καρκινικά κύτταρα αλλά αφήνουν σχετικά άθικτα τα υγιή.
Ουσιαστικά, το «Olaparib» μπλοκάρει το ένζυμο PARP, το οποίο «επιδιορθώνει» τα κύτταρα.
Τα φυσιολογικά κύτταρα δεν επηρεάζονται καθώς διαθέτουν εναλλακτικούς μηχανισμούς αποκατάστασης, οι οποίοι ελέγχονται από υγιή γονίδια. Τα δε καρκινικά κύτταρα, στα οποία τα συγκεκριμένα γονίδια είναι ανενεργά λόγω γενετικής μετάλλαξης, δεν έχουν εναλλακτική «λύση» για να αποκατασταθούν και έτσι πεθαίνουν.
Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή Σταν Κέι, ο οποίος συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα και μίλησε στο BBC, σύντομα το Olaparib θα δοκιμαστεί και σε άλλες μορφές καρκίνου. «Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσουμε το φάρμακο σε άλλες, πιο κοινές μορφές καρκίνου των ωοθηκών και του προστάτη. Ελπίζουμε να είναι το ίδιο αποτελεσματικό και με αυτές».
Ο δρ. Πίτερ Σνέντον, από το βρετανικό ίδρυμα «Cancer Research», δηλώνει ότι «είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε τις εξελίξεις πάνω σε εξατομικευμένες θεραπείες, οι οποίες ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς».