1:22 μ.μ.
0


Το πρωί της Κυριακής 21 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη - ξενάγηση στο προϊστορικό σπήλαιο Φράγχθι με πρωτοβουλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Κρανιδίου.
Το φεριμπότ προσφορά του κ. Λιβανού, μετέφερε τους επισκέπτες από το λιμάνι της Κοιλάδας στην παραλία που βρίσκεται κάτω από την είσοδο του σπηλαίου.
Οι εκατό περίπου επισκέπτες, κάθε ηλικίας ξεναγήθηκαν από τις καθηγήτριες κ. Μπασιμακοπούλου Καίτη και Μπουγιούρα Σοφία. Για αρκετούς η επίσκεψη και γνωριμία με το σπήλαιο ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, όπως εκμυστηρεύτηκαν περήφανοι για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, αφού το σπήλαιο είναι γνωστό παγκοσμίως, με διαρκή ανθρώπινη παρουσία από την παλαιολιθική εποχή έως και το τέλος της Νεολιθικής εποχής (25.000-3.000) οπότε και εγκαταλείφθηκε.
Στην ξενάγηση έγινε αναφορά στην ιστορία των ανασκαφών (1967-1976), στα ευρήματα που εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου αλλά και την επισκεψιμότητα και αξιολόγηση του σπηλαίου. Πολλές ερωτήσεις, απορίες επισημάνσεις αλλά και προτάσεις ακούστηκαν.
Παρών ήταν ο Δήμαρχος Κρανιδίου κ. Δημήτρης Σφυρής ο οποίος ενημέρωσε για την πορεία του προγράμματος για το «Ιστορικό Μονοπάτι» στο οποίο εντάσσεται και το σπήλαιο.
Οι διοργανωτές εισέπραξαν ευχαριστίες και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και υλοποίηση της επίσκεψης και δεσμεύτηκαν να την επαναλάβουν!