7:48 π.μ.
0
«Φρένο» στην... ανωνυμία των προσώπων που βρίσκονται πίσω από διάφορες ιστοσελίδες και διαπράττουν ποινικά αδικήματα (πλημμελήματα και κακουργήματα) επιχειρεί να βάλει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς.

Με την υπ’ αριθμ. 9/2009 γνωμοδότηση που απέστειλε χθες προς τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρεται εμμέσως στα blogs επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία των προσώπων που βρίσκονται πίσω από τις ιστοσελίδες δεν πρέπει να υπόκεινται σε κανενός είδους απόρρητο, αλλά αντιθέτως να βρίσκονται στη διάθεση των δικαστικών αρχών, εφόσον βέβαια διαπιστωθεί ότι έχουν διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα!

«Στην περίπτωση τελέσεως οποιουδήποτε εγκλήματος μέσω του Διαδικτύου (Ιnternet) και εν όψει ότι τα συνθέτοντα αυτό (το έγκλημα) στοιχεία (δημοσίευμα υβριστικό, φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας, απόφαση ή εκδήλωση βουλήσεως ανηλίκου για αυτοκτονία κλπ.) έχουν καταστεί κοινά και προσιτά σε οποιονδήποτε χρήστη ή διαχειριστή της ιστοσελίδας, δεν απαιτείται άδεια οποιασδήποτε αρχής και προεχόντως της αρχής προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών προκειμένου να εξακριβωθεί και να εντοπισθεί τόσο το ηλεκτρονικό ίχνος της εγκληματικής πράξεως όσο και το πρόσωπο, το οποίο κρύπτεται πίσω από το ηλεκτρονικό ίχνος» αναφέρει η γνωμοδότηση του κ. Σανιδά. Και συνεχίζει λίγο πιο κάτω:

«Οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές, πολύ δεν περισσότερο τα δικαστικά συμβούλια και τα δικαστήρια, στο πλαίσιο των ερευνών για τη διακρίβωση τελέσεως ενός εγκλήματος και του δράστη, δικαιούνται να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας μέσω του Ιnternet τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξεως, την ημεροχρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου στο οποίο αντιστοιχεί το ηλεκτρονικό ίχνος και ο πάροχος υποχρεούται να τα παραδίδει χωρίς να είναι αναγκαίο να προηγηθεί άδεια κάποιας αρχής και ιδία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)».

Καταλήγοντας, ο απερχόμενος εισαγγελέας του Α.Π. επισημαίνει πως το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει την επικοινωνία μέσω Ιnternet και τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας, αλλά και ότι η ΑΔΑΕ «ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιονδήποτε τρόπο το εάν η περί άρσεως ή μη του απορρήτου απόφαση των οργάνων της Δικαιοσύνης είναι σύννομη ή όχι».

- Ανακοίνωση εξέδωσε χθες η Ενωση Εισαγγελέων, με την οποία επισημαίνει ότι ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (η τελευταία ημέρα θητείας του Γιώργου Σανιδά τυπικά είναι η σημερινή) πρέπει «να προέρχεται αποκλειστικά από τον εισαγγελικό κλάδο».