7:30 π.μ.
0
Σε ένα κατάμεστο από κόσμο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Ιουλίου από το χορευτικό τμήμα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κρανιδίου η λήξη της χορευτικής χρονιάς. Στην αρχή της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Κρανιδίου Δημήτρης Σφυρής τίμησε τις εθελόντριες του Πνευματικού Κέντρου κυρίες Νόνη Μυρτώ, Παπαδημητρίου Γιώτα, Σοφικίτη Γιούλα ,Σοφικίτη Δέσποινα, Σοφικίτη Χαρούλα και Φυλακτού Ουρανία για την πολύτιμη προσφορά τους. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δάσκαλος των χορών Κος Δημήτρης Κοντοκάλης και αφού ευχαρίστησε τους γονείς των παιδιών και όσους βοηθούν το χορευτικό τμήμα ξεκίνησε την εκδήλωση.

Το πρώτο τμήμα που ξεκίνησε ήταν παιδιά από την πρώτη δημοτικού. όπου μας χόρεψαν νησιώτικα τραγούδια (video 1) όπως : όλα τα πουλάκια μετά το θαλασσάκι μου και τέλος το ντιρλαντά.

video

Στην συνέχεια τα παιδιά της δευτέρας δημοτικού μας χόρεψαν χορούς από την Ήπειρο (video 2) όπως : Συρτός κοφτός, Αριστείδης, παλαμάκια και τέλος την νεραντζιά.

video
Η Τρίτη δημοτικού μας πήγε στην Μακεδονία (video 3) με συρτό ,τα τσουράπια. συρτό Πυλαίας και τέλος έκλεισαν με ένα χασαποσέρβικο
video

Στο τέταρτο και πέμπτο video βλέπουμε τα παιδιά της πέμπτης δημοτικού να χορεύουν βλάχικα και σαρακατσάνικα.
video


video
Στο πέμπτο και έκτο video έχουμε πάλι χορούς από την Μακεδονία όπως Συρτός Περισσού,Σαμ-Σαμαρίνα, Ένα και ένα, κόρη Ελένη και Χασαποσέρβικο

video


video

Η έκτη ομάδα που βγήκε απαρτίζεται από το αντρικό τμήμα όπου μας μεταφέρουν στην περιοχή της Θράκης με χορούς όπως η Ντρίτσα,ο Συγκαθιστός,ο Καρσιλαμάς, ο Κουσευτός και τέλος η Σούστα. Στο video δεν είναι όλοι οι χοροί.

video

Στη συνέχεια είχαμε και το ποιο ωραίο κομμάτι της βραδιάς με χορούς από την Κρήτη με τον Δημόκριτο Μητσοτάκη στη λύρα και τον Νεκτάριο Χατζηδάκη στο λαούτο και το τραγούδι. Οι δύο Κρητικοί ερμηνευτές ξεκίνησαν με μαντινάδες και στην συνέχεια τα παιδιά έλεγαν και αυτά μαντινάδες και οι δύο μουσικοί απαντούσαν με τις δικές τους μαντινάδες.


video


video


video


video

Το πρόγραμμα έκλεισε με χορούς από την Χίο (Αγία Μαρκέλλα-Νενητούτσικος-Πυργούτσικος) από την Ικαρία (Συμπεθέρα-Ικαριώτικος-στα τρία) και τέλος με χορούς από τα Δωδεκάνησα (Γλεντηστάδες –Ισος –Μηχανικός- Πεντοζαλάκι-Σκούπα και Σούστα).Δυστηχώς δεν έχουμε video απο τους συγκεκριμένους χορούς.

Εκτός από τους Κρητικούς μουσικούς που προαναφέραμε έπαιξαν ακόμα:
Κλαρίνο : Βαγγέλης Παπαναστασίου
Λαούτο: Ιάκωβος Ηλιάδης
Βιολί: Βαγγέλης Σαραντίδης
Κρουστά: Λάζαρος Ακριβόπουλος
Ακορντεόν : Αναστάσης Αθανασιάς
Κανονάκι- Τραγούδι: Μάνος Κουτσαγγελίδης
Τραγούδι: Ηλίας Γάκος