7:27 π.μ.
0
Το αντιπολεμικό έργο του Ευριπίδη Τρωάδες, που πρωτοπαίχτηκε το 415 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια, παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε καινούργια μετάφραση -ειδική παραγγελία του ΚΘΒΕ- της Ελένης Βαροπούλου και σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Οσο για τον ρόλο της Εκάβης θα τον ερμηνεύσει μία μεγάλη ηθοποιός, η Λήδα Πρωτοψάλτη.
Η παράσταση -που έκανε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Δάσους, στις αρχές Ιουλίου- παρουσιάζεται , στις 7 και 8 Αυγούστου 2009, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Η υπόθεση μεταφέρεται στη σημερινή εποχή όπου σε ένα βομβαρδισμένο σχολείο, ανάμεσα σε σπασμένα θρανία, πεταμένα βιβλία και ρημαγμένους τοίχους, μια ομάδα παιδιών «παίζει» τους Θεούς, από τον Πρόλογο των Τρωάδων του Ευριπίδη. Είναι σε αυτόν το χώρο -προσωρινό στρατόπεδο αμάχων-που θα συγκεντρωθούν οι γυναίκες της Τροίας και το μοιρολόι τους θα γίνει ο θρήνος όλων των ηττημένων και εξορισμένων του κόσμου.
Η συγκεκριμένη παράσταση σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση της Λήδας Πρωτοψάλτη, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου έπειτα από 50 χρόνια σπουδαίας θεατρικής πορείας - Θέατρο Τέχνης, ελεύθερο θέατρο ρεπερτορίου, αλλά και «ψυχή» του Θεάτρου «Στοά» τα τελευταία 35 χρόνια. Τους άλλους ρόλους ερμηνεύουν η Μαρία Ναυπλιώτου (Ανδρομάχη), η Λαμπρινή Αγγελίδου (Κασσάνδρα), η Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Ελένη), ο Φαίδων Καστρής (Ταλθύβιος), ο Μελέτης Ηλίας (Μενέλαος), η Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη (κορυφαία), ο Δημήτρης Μακαλιάς (Ποσειδώνας), η Μαρία Δερεμπέ (Αθηνά).
Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Πάτσας, την μουσική η Καλλιόπη Τσουπάκη, τη χορογραφία η Καλλιόπη Σφήκα, τη σύνθεση ήχων και το μουσικό περιβάλλον ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, τους φωτισμούς ο Στέλιος Τζολόπουλος, τη μουσική διδασκαλία ο Νίκος Βουδούρης, τη δραματουργική ανάλυση η Αμαλία Κοντογιάννη. Στο χορό συμμετέχουν -μεταξύ άλλων- οι Εύη Αστρίδου, Αννα Γιαγκιώζη, Μαριάννα Δημητρίου, Ελένη Καλαρά, Ειρήνη Μουρελάτου, Ευανθία Σωφρονίδου.