9:20 π.μ.
0
Ο πόλεμος κρεατοφάγων - χορτοφάγων καλά κρατεί εδώ και χρόνια. Πρόσφατα οι επιστήμονες απέδειξαν πως οι άνθρωποι που δεν τρώνε κρέας έχουν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο. Δεν είναι όμως μόνον ο καρκίνος που απειλεί. Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα υγείας, μικρά ή μεγάλα, λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό, για την εμφάνιση ή μη των οποίων παίζει ρόλο η διατροφή. Αξίζει να δούμε ποιοι κινδυνεύουν από τι.

Αρθρίτιδα - Πιο ευάλωτοι οι κρεατοφάγοι: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι το αποτέλεσμα της επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος στις αρθρώσεις. Η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μερίδων κόκκινου κρέατος την εβδομάδα αυξάνει αποδεδειγμένα τον κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια. Ακόμα και μεταξύ των κρεατοφάγων, εκείνοι που τρώνε κρέας καθημερινά έχουν διπλάσιες πιθανότητες από εκείνους που το καταναλώνουν λιγότερο συχνά. Αιτία κατά τους ερευνητές είναι το κολλαγόνο και ίσως ο σίδηρος που υπάρχει στις ίνες του κρέατος.

Υπογονιμότητα - Πιο ευάλωτοι οι χορτοφάγοι: Από τα ζευγάρια που έχουν πρόβλημα στην απόκτηση παιδιού ένα ποσοστό είναι χορτοφάγοι. Αυτό επιτείνει, σύμφωνα με ερευνητές, τη δυσκολία κύησης. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η υπερκατανάλωση σόγιας -που λόγω πρωτεϊνών υποκαθιστά το κρέας- μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γυναικεία γονιμότητα. Επίσης, ένα συστατικό της σόγιας παρεμποδίζει την «κολύμβηση» του σπέρματος προς το ωάριο. Οι ειδικοί συστήνουν στις γυναίκες να αποφεύγουν την κατανάλωση σόγιας στις γόνιμες ημέρες τους εφόσον επιδιώκουν να μείνουν έγκυος.

Πέτρες στη χολή - Πιο ευάλωτοι οι κρεατοφάγοι: Οι πέτρες στη χολή εμφανίζονται διότι τα χολικά υγρά, που συνήθως είναι ρευστά, σκληραίνουν. Η κατάσταση μπορεί να είναι ιδδιαίτερα επίπονη και απαιτείται επέμβαση για την αφαίρεση της χολής. Τα κεκορεσμένα λιπαρά θεωρείται ότι συμβάλλουν στη δημιουργία πετρών στη χολή. Ειδικά στους άντρες η υπερκατανάλωση κεκορεσμένων αυξάνει κατά 18% τον κίνδυνο να εμφανίσουν πέτρες, σε σχέση με όσους προτιμούν τα λαχανικά. Τα μη κεκορεσμένα λιπαρά, αντίθετα, αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία εμποδίζει τη δημιουργία πετρών στη χολή.

Διάβρωση των δοντιών - Πιο ευάλωτοι οι χορτοφάγοι: Συμβαίνει όταν τα οξέα έρχονται σε επαφή με τα δόντια. Φρούτα και λαχανικά είναι κατά κύριο λόγο όξινες τροφές, οπότε οι χορτοφάγοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής των δοντιών τους. Παίζει όμως ρόλο και ο τρόπος μαγειρέματος των λαχανικών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ψητά λαχανικά είναι πιο όξινα από τα βραστά, ενώ γενικότερα είναι καλύτερο να καταναλώνονται ωμά.

Αλτσχάιμερ - Πιο ευάλωτοι οι κρεατοφάγοι: Η ασθένεια σχετίζεται με τη δημιουργία πλακών πρωτεΐνης στον εγκέφαλο. Η υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, προστατεύει τον εγκέφαλο από τη δημιουργία της πλάκας. Ερευνα έδειξε μάλιστα ότι οι άνθρωποι με ελαφρά προβλήματα μνήμης μειώνουν στο ήμισυ τον κίνδυνο να καταλήξουν με νόσο Αλτσχάιμερ αν ακολουθούν την πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μεσογειακή διατροφή. Ακόμα όμως και τα ελαφριάς μορφής προβλήματα μνήμης μπορούν να προληφθούν με τη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

Οστεοπόρωση - Πιο ευάλωτοι οι κρεατοφάγοι: Η υπερβολική λήψη ζωικών πρωτεϊνών μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης, σε μία στις τρεις γυναίκες και σε έναν στους δώδεκα άντρες. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια της πέψης του κρέατος παράγονται ιζήματα οξέων. Για να καταπολεμηθούν, ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα αποθέματα αλκαλικών ανόργανων στοιχείων, όπως το ασβέστιο, με αποτέλεσμα τα οστά να μη λαμβάνουν το ασβέστιο που χρειάζονται, ώστε να παραμείνουν γερά. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο και οι λαχανίδες, είναι πλούσια σε ασβέστιο.

Κατάθλιψη - Πιο ευάλωτοι οι χορτοφάγοι: Μια από τις σημαντικότερες ελλείψεις βιταμινών που μπορεί να εμφανίσουν οι χορτοφάγοι, είναι αυτή της B12. Μπορεί κανείς να την πάρει μόνον από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή τρόφιμα όπως τα δημητριακά που έχουν τεχνητά εμπλουτιστεί με αυτή τη βιταμίνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των κυττάρων και τη λειτουργία των νεύρων. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως πως απαιτείται υπερκατανάλωση κρέατος. Δύο μερίδες είναι αρκετές. Ωστόσο αν δεν λαμβάνετε καθόλου βιταμίνη Β12, κινδυνεύετε από προβλήματα όπως η εναλλαγή της διάθεσης και η κατάθλιψη.

ΠΗΓΗ: ΕΣΠΡΕΣΣΟ