8:31 π.μ.
0
Καθημερινά αυξάνονται στη χώρα μας τα κρούσματα της νέας γρίπης - ήδη μετράμε 258 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις
- γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό για το εάν θα είναι έτοιμο το εμβόλιο το φθινόπωρο, αλλά και για το εάν η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των χωρών που θα το προμηθευτούν κατά προτεραιότητα.
Την Κυριακή, το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε άλλα 16 κρούσματα της νέας γρίπης.
Αναμενόμενο θεωρείται, λοιπόν, να εντείνεται ο προβληματισμός για το εάν θα δοθεί εγκαίρως προς χρήση το πολυαναμενόμενο εμβόλιο, δεδομένου ότι πρέπει πρώτα να διεξαχθούν οι απαραίτητες κλινικές μελέτες.
Όπως τονίζει στα Νέα, ο καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Δημήτρης Τριχόπουλος, το σημαντικότερο είναι «να είναι εγγυημένη η ασφάλεια σε ό,τι αφορά τη χρήση του, δεδομένου ότι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι μεταξύ άλλων νέοι και μικρά παιδιά- οι άνθρωποι δηλαδή που δεν εμφανίζουν ανοσία στον νέο ιό».
Εξίσου σημαντικό είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον το νέο εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό.
Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στη χώρα μας τον Οκτώβριο. Κανείς δεν αποκλείει, όμως, το ενδεχόμενο τα νέα εμβόλια να φτάσουν τον Φεβρουάριο του 2010.
Εάν καθυστερήσει η παρασκευή του εμβολίου υπάρχει κίνδυνος να συναντηθεί ο κοινός ιός της γρίπης με τον νέο, με αποτέλεσμα να προκύψει πρόσφορο έδαφος για μετάλλαξη.
Όσον αφορά στις παραγγελίες για την προμήθεια του εμβολίου, καλά πληροφορημένες πηγές δήλωσαν στα Νέα πως εντοπίζονται καθυστερήσεις και ακόμα δεν είναι σαφές εάν η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των χωρών που θα το προμηθευτούν κατά προτεραιότητα.
Και αυτό γιατί η υπογραφή των προσυμβολαίων ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες και τις χώρες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον προϋποθέτει την καταβολή του 10% του συνολικού κόστους της παραγγελίας. Απ` ό,τι όμως φαίνεται η χώρα μας δεν έχει ακόμη πληρώσει το ποσό που της αναλογεί για να λάβει τις 8 εκατομμύρια δόσεις που χρειάζεται ώστε να εμβολιαστούν 4 εκατομμύρια Έλληνες.