11:55 μ.μ.
0

Για πολλούς ένα φλιτζάνι καφές αποτελεί μια από τις απολαύσεις της ζωής. Πολλές φορές έχει κατηγορηθεί και άλλες τόσες έχει αθωωθεί πανηγυρικά καθώς επιστήμονες ανακαλύπτουν συνεχώς πως έχει διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες.
Σήμερα οι λάτρεις του καφέ έχουν ακόμα ένα λόγο να χαίρονται καθώς δύο νέες αμερικανικές έρευνες δίνουν έναν σοβαρό λόγο για να μην κόψουμε τους πολλούς καφέδες. Όπως υποστηρίζουν μερικά φλιτζάνια καφέ την ημέρα όχι μόνο προλαμβάνουν, αλλά έχουν την ικανότητα να θεραπεύσουν το Αλτσχάιμερ!
Σύμφωνα με τις έρευνες που δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα της επιθεώρησης «Journal of Alzheimers Disease», τα συμπτώματα της εκφυλιστικής νόσου άρχισαν να υποχωρούν σε ασθενή ποντίκια ηλικίας 18-19 μηνών (αντίστοιχη με 70 χρόνια στον άνθρωπο), όταν τους δόθηκε 500 μιλιγκράμ καφεΐνης σε καθημερινή βάση.
Στο τέλος της δίμηνης έρευνας, η αμυλοειδική β πρωτεϊνη, η οποία συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, είχε μειωθεί κατά 50% στα ποντίκια που προσέλαβαν καφεΐνη, η μνήμη των οποίων έγινε εξίσου δυνατή με εκείνη ενός υγιούς ποντικιού. Αντίθετα, εκείνα που εξακολούθησαν να πίνουν νερό δεν σημείωσαν καμία βελτίωση.
Ο νευροεπιστήμονας και επικεφαλής της μίας έρευνας, Γκάρι Αρεντας χαρακτήρισε την καφεΐνη ως ένα «ασφαλές φάρμακο» κατά της εκφυλιστικής νόσου, εξηγώντας ότι «εισέρχεται εύκολα στον εγκέφαλο και επιδρά άμεσα στη διαδικασία εξέλιξης της νόσου». «Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία για το Αλτσχάιμερ και όχι απλώς ένα μέσο πρόληψης», δήλωσε ο Αρεντας.
Οι επιστήμονες ελπίζουν να προχωρήσουν σύντομα σε κλινικές δοκιμές, ώστε να διαπιστώσουν εάν η καφεΐνη μπορεί να έχει αποτελέσματα σε ανθρώπους με ήπια νοητική διαταραχή ή Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο.
Οτι η καφεΐνη είναι σύμμαχος της μνήμης ήταν ήδη γνωστό, όμως οι παλιότερες έρευνες αποδείκνυαν μόνο την προληπτική της δράση εναντίον της νόσου Αλτσχάιμερ. Τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι με την πρόσληψη 500 μιλιγκράμ καφεΐνης ημερησίως, τα οποία αντιστοιχούν σε πέντε φλιτζάνια καφέ φίλτρου ή 14 κούπες τσάι, μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό φάρμακο, αναστρέφοντας τις συνέπειες της εκφυλιστικής νόσου, η οποία εξελίσσεται σε μάστιγα, με τους ασθενείς να ξεπερνούν σήμερα τα 24.000.000 παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα περισσότεροι από 145.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία.