10:41 μ.μ.
0
Κάθε χρόνο μια ολόκληρη κωμόπολη... «αφανίζεται»! Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία των αρμοδίων δημοσίων υπηρεσιών αποτελούν και την απόδειξη της τραγικής αλήθειας που βιώνει η Ελλάδα στο πέρασμα των τελευταίων δέκα ετών!
Πάνω από 1.800 άνθρωποι, στη χώρα μας, χάνουν τη ζωή τους τόσο σε τροχαία δυστυχήματα, όσο και πνιγμούς ενώ περισσότεροι από 350 εξασθενούν σταδιακά και πεθαίνουν από τις επιπλοκές της κοινής γρίπης! Μιας γρίπης, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, παίρνει διαφορετικές μορφές που συχνά δυσκολεύουν την ίαση του ασθενούς και την εύρεση των σωστών φαρμάκων για την αντιμετώπισή της.
Τα νούμερα μπορεί να φαντάζουν εξωπραγματικά, ωστόσο αντικατοπτρίζουν τους κινδύνους της καθημερινότητας.
Αν λοιπόν αναλογιστεί κάποιος όλα αυτά, θα καταλάβει ότι η νέα γρίπη (σ.σ. αρχικά την αποκαλούσαν των χοίρων) δεν αποτελεί τη πλέον «θανάσιμη» απειλή και ειδικά για τον τόπο μας.
Συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, από την αρχή του 2009 μέχρι και τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ξεψύχησαν στην άσφαλτο 786 συνάνθρωποί μας, ενώ μόνο τους δυο πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, είχαμε 268 νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα!
Θλιβερή, πάντως, είναι και μόνο η σκέψη πως οι παραπάνω αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν εν’ όψει της μεγάλης εξόδου του Δεκαπενταύγουστου. Ενδεικτικά, να αναφερθεί ότι μόνο τις πέντε πρώτες μέρες του μήνα που ήδη διανύουμε, σκοτώθηκαν 17 άτομα!
Ωστόσο, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, παρόλο που οι Έλληνες είμαστε κατεξοχήν θαλασσινός λαός, κάθε χρόνο πνίγονται εκατοντάδες άνθρωποι μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά! Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας το 2008 έχασαν τη ζωή τους στο νερό 314 άτομα ενώ την τωρινή χρονιά αριθμούμε ήδη 155 πνιγμούς!
Επιπλέον, περίπου 350 συμπατριώτες μας χάνονται ετησίως από τον ιό της «κοινής» γρίπης! Εξάλλου, να σημειωθεί πως οι θάνατοι δεν οφείλονται στη γρίπη αυτή καθ’ αυτή, αλλά στις συνέπειες που είναι δυνατόν να επιφέρει σε επιβαρημένους, από άλλες ασθένειες, οργανισμούς.
Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και για τη νέα γρίπη! Παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, στη χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος!
Είναι ευνόητο, επομένως, ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. Με την απαραίτητη ψυχραιμία και ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών θα αντιμετωπίσουμε τη κατάσταση. Άλλωστε, πρόσφατα δήλωσε και ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής πως: «Γρίπη είναι θα περάσει…»!

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, οι ακόλουθοι πίνακες καταδεικνύουν τις… θυσίες που γίνονται στον «Μολώχ της ασφάλτου» της χώρας μας…

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2009-ΙΟΥΛΙΟΣ 2009


ΝΕΚΡΟΙ= 786
ΒΑΡΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ= 99
ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ= 263

Αναλυτικά στοιχεία για κάθε μήνα:


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
ΝΕΚΡΟΙ = 93
ΒΑΡΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ= 11
ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ= 29

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
ΝΕΚΡΟΙ= 98
ΒΑΡΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ= 8
ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ= 34

ΜΑΡΤΙΟΣ
ΝΕΚΡΟΙ= 105
ΒΑΡΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ= 15
ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ= 34

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
ΝΕΚΡΟΙ= 105
ΒΑΡΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ= 9
ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ= 44

ΜΑΪΟΣ
ΝΕΚΡΟΙ= 117
ΒΑΡΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ= 25
ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ= 32

ΙΟΥΝΙΟΣ
ΝΕΚΡΟΙ= 124
ΒΑΡΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ= 12
ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ= 37

ΙΟΥΛΙΟΣ
ΝΕΚΡΟΙ= 144
ΒΑΡΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ= 19
ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ= 53

ΠΝΙΓΜΟΙ
Στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρεται πως πνίγηκαν τα ακόλουθα έτη…
-2007: 342 άνθρωποι
-2008: 314 άτομα
-2009 (μέχρι σήμερα): 156 ψυχές.