10:08 μ.μ.
0


Νέα φόρμουλα τακτοποίησης «ημετέρων» εφαρμόζει η κυβέρνηση προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, εμπνευσμένο από το υπουργείο Απασχόλησης και τον ΟΑΕΔ, και πρόκειται για «συμφωνία πρόσληψης επιδοτούμενων ανέργων».

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει 60.000 τέτοιες προσλήψεις σε επιχειρήσεις του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στους ΟΤΑ και πλέον επεκτείνεται σε μεγάλες ΔΕΚΟ όπως η ΔΕΗ.
Η συνταγή είναι απλή και ιδιαίτερα χρήσιμη. Οι προσλήψεις των ανέργων γίνονται από επιτροπές των ίδιων των φορέων, χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις, ενώ οι θέσεις είναι μεν ορισμένης διάρκειας, αλλά με ορίζοντα μονιμοποίησης.
Παρόμοιο πρόγραμμα είναι στα σκαριά και για τις νομαρχίες, που βολεύονται προς το παρόν με τους χιλιάδες εργαζόμενους των Stage -το προλεταριάτο των κομματικών προσλήψεων- που δουλεύουν ανασφάλιστοι και με χαμηλούς μισθούς.
Τις τελευταίες μέρες βγάζουν μπροστά Αγροφύλακες, Δασοπυροσβέστες, Λιμενικούς, και Αστυνομικούς.
Το επιτελείο της Ρηγίλλης σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής είναι προφανές ότι βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά, καθώς βγάζει από τη φαρέτρα του «κλειστού τύπου» διαγωνισμούς για μόνιμες, εποχικές και με συμβάσεις έργου θέσεις, ενώ «μαγειρεύει» άλλες 100.000 θέσεις για να εγκλωβίσει ανέργους σε προγράμματα και Stage.
Συντονιστές της πρωτοφανούς αυτής εκστρατείας είναι κυρίως τα επιτελεία των υπουργείων Εσωτερικών και Απασχόλησης, τα οποία εδώ και μήνες εξαντλώντας όλα τα οικονομικά περιθώρια που υπάρχουν -παρά την κρίση- δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες ευκαιρίες διορισμού, δημιουργώντας έναν νέο φαύλο κύκλο ανακύκλωσης ελπίδων.
Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση επιστρατεύει μεθοδικά και τις... ένστολες θέσεις, οι οποίες ενδείκνυνται για προεκλογικές προσλήψεις και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως μετά το καλοκαίρι σχεδιάζεται η προκήρυξη έξι μεγάλων διαγωνισμών για 8.820 τέτοιες θέσεις. Πρόκειται για διαγωνισμούς με 4.000 στην Πυροσβεστική, 1.300 στην Αγροφυλακή, 2.200 στα Γενικά Επιτελεία Αεροπορίας και Ναυτικού, 320 στο Λιμενικό και 1.000 στη Δημοτική Αστυνομία.
Στους διαγωνισμούς αυτούς οι υποψήφιοι διορίζονται στη συντριπτική πλειονότητα από τα κομματικά γραφεία και όχι από τα μόρια που συγκεντρώνουν, αφού τους δίνεται η δυνατότητα με τις συνεντεύξεις και τα διάφορα ψυχομετρικά τεστ να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα.
Μπορεί πηγές από τα επιτελεία της Πυροσβεστικής και της Αγροφυλακής να δήλωσαν στο «ΕτΚ» πως δεν έχουν διατυπώσει ακόμη το αίτημα διενέργειας των διαγωνισμών, όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών διαμηνύει δεξιά και αριστερά πως οι προκηρύξεις θα «βγουν στον αέρα» το φθινόπωρο.