8:31 π.μ.
0
Ένα από τα λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος για να επανέλθει στα κανονικά του κιλά μετά τις διακοπές είναι, σύμφωνα με τον διαιτολόγο κ. Παπαλαζάρου, να πιέσει τον εαυτό του με εξαντλητικές δίαιτες. «Ο Σεπτέμβρης είναι μία περίοδος για ν΄ αρχίσουμε την άσκηση. Είναι μία καλή αρχή για να βάλουμε τη γυμναστική στη ζωή μας και με τον τρόπο αυτό όχι μόνο να χάσουμε τα κιλά του καλοκαιριού αλλά να διατηρήσουμε το σώμα μας για όλο τον χρόνο», αναφέρει ο διατροφολόγος κ. Ρίσβας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των γυμναστών της Βόρειας Ελλάδας κ. Θανάση Παπαγεωργίου, «αυτοί που πάχυναν και τώρα θέλουν να χάσουν τα κιλά αυτά, καλό είναι να λάβουν υπόψη ότι η γυμναστική που θα κάνουν θα πρέπει να είναι ανάλογη με τη φυσική τους κατάσταση».

Προσθέτει ότι το περπάτημα μισής ώρας την ημέρα είναι μία καλή αρχή για κάποιον που δεν διαθέτει καλή φυσική κατάσταση ενώ για κάποιον πιο προχωρημένο προτείνει τρέξιμο και ποδήλατο.

«Λίγο οι χαλαροί ρυθμοί των διακοπών, λίγο η έλλειψη σωματικής άσκησης σε συνδυασμό με τα πολλά ασταθή γεύματα, ήταν οι αιτίες που αυτό το καλοκαίρι πήρα κιλά». Η κ. Ξένια Ράλλη εργάζεται στον χώρο της διαφήμισης και όπως παραδέχεται ανήκει στην κατηγορία εκείνων που ο δείκτης της ζυγαριάς τους ανέβηκε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόσεχα καθόλου. Αντί για σαλάτες και ψητά, έτρωγα τηγανητά, ψωμί και είχα σχεδόν αντικαταστήσει τα φρούτα με παγωτά», λέει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ».

Παρόλο που το καλοκαίρι θεωρητικά είναι πολύ..., αθλητικό, με τις ρακέτες, το κολύμπι και τα θαλάσσια σπορ να κυριαρχούν, σύμφωνα με τον διατροφολόγο κ. Γρηγόρη Ρίσβα λίγοι είναι εκείνοι που τελικά ακολουθούν αυτό το μοντέλο στις διακοπές. «Το καλοκαίρι απελευθερωνόμαστε, τρώμε και πίνουμε χωρίς ενοχές. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα ενεργειακό πλεόνασμα και αν η ενέργεια αυτή δεν δαπανηθεί, αποθηκεύεται στον οργανισμό και την παίρνουμε σε βάρος» αναφέρει.

Οι πηγές του λίπους
Οι συνηθέστερες πηγές λίπους, όπως τονίζει ο κ. Ρίσβας εντοπίζονται κυρίως στο εκτός σπιτιού φαγητό. «Το καλοκαίρι τρώμε συχνά έξω και αναπόφευκτα γινόμαστε δέκτες κακής ποιότητας λίπους από τροφές όπως: κρέας, τηγανητούς μεζέδες, καλαμαράκια, τηγανητές πατάτες και γλυκά», λέει και υπογραμμίζει ότι το φαγητό χωρίς μέτρο και η μη εκμετάλλευση της παραλίας για άσκηση είναι ο βασικός παράγοντας στην αύξηση βάρους.

Μοιραίο, ωστόσο, στην προσθήκη κιλών τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να αποβεί το σύνδρομο της γρήγορης δίαιτας πριν από τις διακοπές κατά τον διαιτολόγο κ. Τάσο Παπαλαζάρου. «Εφαρμόζοντας διαιτητικά σχήματα γρήγορης απώλειας βάρους πριν βγούμε στην παραλία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάρουμε αμέσως τα κιλά που χάσαμε. Κι αυτό γιατί όταν βρεθούμε στις διακοπές είμαστε πιο χαλαροί και πολλές φορές θέλοντας να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας για την προσπάθεια που έκανε, εύκολα μπορεί να οδηγηθούμε στην υπερκατανάλωση», επισημαίνει. Προσθέτει δε ότι στις διακοπές ο οργανισμός είναι περισσότερο εκτεθειμένος σε θερμιδοφόρα τρόφιμα όπως παγωτά, μιλκσέικ και τηγανητά.