8:50 μ.μ.
0
Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι στη Βορειοανατολική Αττική, καθώς μαίνονται ανεξέλεγκτα φωτιές κατά μήκος του πύρινου μετώπου μήκους 12 χλμ. από το Βαρνάβα και το Γραμματικό έως τη Λίμνη του Μαραθωνα. Απειλούνται τα τρία χωριά, ανθρώπινες ζώες και χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, ενώ οι δυνατοί άνεμοι αλλάζουν συνεχώς την κατεύθυνση των φωτιάς. Η πυροσβεστική ανεφέρει συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Γραμματικό και Βαρνάβα. Επιπλέον, την περιοχή του Διονύσου απειλεί η νέα φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι κοντά στη Σταμάτα στη θέση Κουκουνάρι. Υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για έλλειψη πυροσβεστικών μέσων.
Σπίτια έχουν καεί στο Γραμματικό, τον Βαρνάβα και τον Μαραθώνα από τα πύρινα μέτωπα. Ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, κ. Λεωνίδας Κουρής, δήλωσε πως άμεση προτεραιότητα είναι να μην επεκταθεί η φωτιά στις παρυφές της Πεντέλης και να μην περάσουν οι φλόγες στη Ροδόπολη, Πεντέλη και Διόνυσο. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους στην Αγία Τριάδα, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να φτάσουν εγκαίρως οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Την άμεση ενίσχυση των εναέριων μέσων ζητά με δημόσια έκκληση ο Δήμαρχος Γραμματικού, καθώς οι φλόγες μπήκαν πλέον μέσα στην κοινότητα και αυτή τη στιγμή καίγονται σπίτια, ενώ άμεση είναι η απειλή και για την κοινότητα Μαραθώνα, όπου οι φλόγες απέχουν μόλις λίγα μέτρα. Τραγική παραμένει η κατάσταση και στον Βαρνάβα, όπου όσο περνά η ώρα η κατάσταση χειροτερεύει. Το ενδεχόμενο να εκκενωθεί και ο Διόνυσος αντιμετωπίζεται πλέον σοβαρά, καθώς γιγαντώνεται το μέτωπο στη θέση Κουκουνάρι με κατεύθυνση από τη λίμνη Μαραθώνα, πρός το Διονυσοβούνι και τη Σταμάτα. Πλέον άμεση είναι η απειλή για την Πεντέλη. Οι δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε δύο γραμμές άμυνας, στο ύψος του Γερμανικού Νεκροταφείου και τη Σταμάτα, με σκοπό να αναχαιτίσουν το νέο μέτωπο που εκτείνεται πλέον σε μήκος 2 χιλιομέτρων. Συνολικά τα πέντε μεγάλα μέτωπα εκτείνονται σε μήκος μεγαλύτερο από 10 χιλιόμετρα, ενω πρίν από τρεις ώρες είχαν μήκος πέντε χιλιομέτρων.

Με εξοργιστική καθυστέρηση 18 ωρών κηρύχθηκε σε κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης ολόκληρος ο Νομός Αττικής. Απειλούνται σπίτια και θερμοκήπια μεταξύ Γραμματικού και Μαραθώνα. Περιπολικά εκκένωσαν τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής. Τα μέτωπα είναι πολλά και απολύτως ανεξέλεγκτα, και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν την άνιση μάχη χωρίς να υπάρχει κεντρικός συντονισμός.
"Μπαλάκι" κάνουν τις ευθύνες η ηγεσία της πυροσβεστικής και η Πολιτική Προστασία, ενώ ο ουρανός έχει σκοτεινιάσει πάνω από ολόκληρη την Αθήνα. Εκτός ελέγχου και τα τρία μέτωπα στη Ζάκυνθο, την Κάρυστο, όπου καίγεται δασική έκταση, και τη Σκύρο, όπου η φωτιά κατακαίει χαμηλή βλάστηση. Και νέες φωτιές ξέσπασαν πριν από λίγο στα Λεύκτρα Βοιωτίας και τον Μούδρο της Λήμνου.