7:51 π.μ.
0


Σε μια κατάμεστη από κόσμο αυλή του κτιρίου Μίληση στο Πορτοχέλι και μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Καλοκαιριού του Δήμου Κρανιδίου, με μια διαφορετική εκδήλωση, μ’ ένα μουσικό οδοιπορικό από την Σμύρνη στην Κούβα, με ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές αναφορές στους δύο τόπους. Την Σμύρνη και την Κούβα, σε δυό λαούς που πόνεσαν, βασανίστηκαν, υπέφεραν, λούστηκαν με αίμα, έλιωσαν μπροστά στην ελπίδα τους για ελευθερία και βγήκαν πιο δυνατοί και πιο θαρραλέοι από πολλούς άλλους.
       Αυτά είναι τα κοινά σημεία μεταξύ Σμύρνης και Κούβας.
       Ό,τι αγαπήσαμε πολύ υπάρχει στις καρδιές μας κι αυτό ήταν το μήνυμα της βραδιάς. Οι άνθρωποι που αγάπησαν τον τόπο τους, έχτισαν με τις ζωές τους την ιστορία του και θυσιάστηκαν για να περάσουν «ως αναφορά» σε κάποιες γραμμές στις σελίδες της ιστορίας.
        Εμπνεύστρια αυτής της βραδιάς ήταν η δημοσιογράφος Δέσποινα Σωτηροπούλου η οποία επέλεξε με προσοχή τα κείμενα που αφηγήθηκε η ίδια, με την μαγευτική φωνή της. Η σκηνοθετική επιμέλεια του Ίωνα Ξυπολιά δημιούργησε ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό περιβάλλον, με το ίδιο το κτίριο να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σκηνικού, ανάλογα φωτισμένο από τον Μιχάλη Καλαματιανό που είχε και την επιμέλεια του ήχου.
         Εκείνοι όμως που μας ταξίδεψαν με τα τραγούδια και τις καταπληκτικές φωνές τους ήταν οι καλλιτέχνες. Στα σμυρνέικα η τουρκάλα Φιντέ Κοκσάλ με την τριμελή μπάντα της από Έλληνες μουσικούς που δέχτηκε με χαρά να συμμετέχει στην παράσταση κι αυτό ήταν το θεαματικό της βραδιάς. Γιατί ενώ η μικρασιατική καταστροφή ήρθε από τους Τούρκους – Τσέτες, η τραγουδίστρια ανέλαβε το δύσκολο συναισθηματικά κομμάτι, δίνοντας ανοιχτά το χέρι της συμφιλίωσης στους Έλληνες.
 Ένας σπουδαίος καλλιτέχνης που επισκέπτεται συχνά την χώρα μας για παραστάσεις, ενώ τον περισσότερο χρόνο της ζωής του τον περνά στην Αβάνα, ο Μανώλο με  την τριμελή μπάντα του, γρήγορα μας πέρασε στην Κούβα καθώς τα κείμενα και τα τραγούδια εναλλάσσονταν.
        Κι ανάμεσα στις μουσικές διαδρομές χόρεψαν τάνγκο ο Αργεντίνος Γκάμπριελ και η Ελληνίδα Μαριάννα.
        Η βραδιά είχε παλμό, έντονο συναίσθημα, συγκίνηση, ταξίδι. Στις μελωδίες του χθες, του σήμερα, του πάντα……….
         Για την Σμύρνη που κάποιοι γνώρισαν από τις γιαγιάδες τους, για την καταγωγή που κληρονόμησαν για εκείνον τον κόμπο που στέκει κάθε φορά στην φωνή τους όποτε μιλάνε για την Όμορφη Πατρίδα.
         Αλλά και για την Κούβα που σαν μελαχρινή γυναίκα στέκει ορθή ανάμεσά μας, τινάζει πίσω τα σγουρά μαλλιά και ξεκινά…για νέους προορισμούς, για νέες κατακτήσεις, για μακρινά «ανθρώπινα» ταξίδια…., έτσι όπως μας είπε ότι την φαντάστηκε η Δέσποινα στον επίλογο, συγκινημένη καθώς κι εκείνη είχε μια γιαγιά Σμυρνιά, ευχαριστώντας την Δημοτική αρχή και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Σφυρή και την πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου κ Αιμιλία Μπρούστα που δέχτηκαν να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2009» αυτή η μοναδική, καταπληκτική εκδήλωση.
         Η πρόεδρος ευχαρίστησε, από μικροφώνου όλους τους συντελεστές της βραδιάς καθώς και τον κόσμο λέγοντας χαρακτηριστικά «….σας ευχαριστούμε θερμά που στηρίζετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις….μας δίνετε κουράγιο να συνεχίσουμε. Με την ευχή ν’ απολαύσετε την βραδιά σας δίνουμε ραντεβού στο «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ του 2010»!