1:15 μ.μ.
0


Ενώπιον της μεγαλύτερης αλλαγής του από την ημέρα που εφευρέθηκε - πριν από περίπου 40 χρόνια - βρίσκεται το internet. Σύμφωνα με την ρυθμιστική Αρχή του, την εταιρία Icann (Internet Corporation for Assigned Names), έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί τα σχέδια για την εισαγωγή διευθύνσεων με μη λατινικούς χαρακτήρες.
Η εν λόγω πρωτοβουλία έχει εγκριθεί από το 2008. Με την εφαρμογή της θα επιτραπεί η ύπαρξη domain names στην αραβική γλώσσα, την ελληνική, κινεζική, την ινδική, την κυριλλική και άλλες. Έτσι, το διαδίκτυο θα γίνει πιο εύκολα προσβάσιμο από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

Η Icann ανακοίνωσε ότι αν τα σχέδια της εγκριθούν στις 30 Οκτωβρίου, τότε θα δεχτεί τις πρώτες αιτήσεις για ξενόγλωσσες διευθύνσεις έως τις 16 Νοεμβρίου. Τα πρώτα διεθνοποιημένα domain names (IDNs) μπορεί να λειτουργούν μέχρι τα μέσα του 2010. Όπως έγινε γνωστό, από τους περίπου 1,6 δισ. χρήστες του διαδικτύου σήμερα παγκοσμίως, πάνω από τους μισούς χρησιμοποιούν μη λατινογενείς γλώσσες, συνεπώς η επερχόμενη αλλαγή θα είναι πολύ σημαντική και αναγκαία, ειδικά καθώς το διαδίκτυο συνεχίζει να εξαπλώνεται διεθνώς.

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στο Σύστημα Ονοματοδότησης Περιοχών (Domain Name System-DNS) του internet που λειτουργεί ως τηλεφωνικός κατάλογος, "μεταφράζοντας" τις διευθύνσεις με γράμματα σε διευθύνσεις με αριθμούς που μπορούν να διαβαστούν από τους υπολογιστές. Το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορεί να αναγνωρίζει και να μετατρέπει σε αριθμούς και τους μη λατινογενείς γλωσσικούς χαρακτήρες. Οι τεχνικοί της Icann κάνουν δοκιμές εδώ και περίπου δύο χρόνια και διαβεβαιώνουν ότι πλέον το DNS μπορεί να γίνει πολύγλωσσο.

Εξάλλου, ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα και η Ταϊλάνδη, έχουν ήδη εφαρμόσει αλλαγές που επιτρέπουν στους χρήστες των χωρών τους να εισάγουν διευθύνσεις στις γλώσσες τους. Ωστόσο, οι αλλαγές δεν έχουν γίνει διεθνώς αποδεκτές και δεν λειτουργούν απαραίτητα σε όλους τους υπολογιστές του κόσμου.

http://www.enet.gr