8:42 μ.μ.
0
Άλλα 2,5 δισ. ευρώ χρειάζονται για τις ανάγκες του ασφαλιστικού, σύμφωνα με διαπιστώσεις που έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει για τη χρηματοδότηση των Ταμείων.

Όπως εξήγησε ο κ. Λοβέρδος, έχουν εντοπιστεί σημαντικές υπερβάσεις στις ανάγκες χρηματοδότησης του ασφαλιστικού και θα απαιτηθούν επιπρόσθετες δαπάνες 2,5 δισ. ευρώ για τις φετινές ανάγκες του ασφαλιστικού.
Το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για το Ασφαλιστικό ανοίγει η κυβέρνηση, όπως  δήλωσαν μετά από τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Εργασίας Ανδρ.Λοβέρδος.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι από τον προϋπολογισμό του 2009 υπήρξαν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων και μαζί με τον κ. Λοβέρδο δρομολογούνται μία σειρά από πολιτικές για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του Ασφαλιστικού συνολικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι το 2009 διευρύνθηκε η «μαύρη τρύπα» των Ταμείων, καθώς «η κυβέρνηση παρέλαβε ένα σύστημα με τεράστια προβλήματα και τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης πέραν από τη νομοθετημένη».

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, ήδη καταγράφονται για το 2009 επιπρόσθετες ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης των Ταμείων που υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ και πρέπει να υπάρξει πολιτική αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού συνολικά.

Τις επόμενες ημέρες θα ζητηθεί η γνώμη των κοινωνικών εταίρων και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν από τους δύο υπουργούς τα επόμενα κυβερνητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων του Ασφαλιστικού. Τα «βήματα» αυτά, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, είναι έτοιμα και δεν θα καθυστερήσουν.
Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη ΝΕΤ, είπε ότι προτεραιότητα αποτελεί η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω της μείωσης της σπατάλης και της εξοικονόμησης πόρων, ενώ είπε ότι θα συζητηθεί και το θέμα της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι δεσμεύσεις στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για τη μη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μη μείωση των συντάξεων «ισχύουν απολύτως».
Όσον αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, θέμα για το οποίο υπάρχει καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι μελετάται το νομικό πλαίσιο και σύντομα θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικό σχέδιο νόμου, που θα ανταποκρίνεται τόσο στην καταδικαστική απόφαση όσο και στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Ο υπουργός, πάντως, είπε ότι είναι βέβαιο πως σταδιακά θα πάμε στην εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (με την προσθήκη εξαμήνων ανά έτος) των γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, από το 2013 και μετά.
Εκτός από την εξίσωση, στο τραπέζι του διαλόγου θα μπουν τα θέματα των δαπανών Υγείας των Ταμείων και της εισφοροδιαφυγής.
Εκ των πραγμάτων, τα περιθώρια αλλαγών σε ό,τι αφορά τον ασφαλιστικό νόμο Πετραλιά, κυρίως, (για το ύψος των επικουρικών συντάξεων και τις μητέρες ανηλίκων) και στο νόμο Αλογοσκούφη για τα Ταμεία των τραπεζών, είναι περιορισμένα.
Στο στόχαστρο της Κομισιόν είναι ακόμα οι πάσης φύσεως πρόωρες συντάξεις, καθώς επιθυμεί το 65ο έτος να αποτελεί όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους, χωρίς εξαιρέσεις.
Παράλληλα, η Κομισιόν πιέζει και για την εφαρμογή μέτρων, όπως η μείωση εισφορών και μισθών για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, η σύνδεση μισθών με την παραγωγικότητα και τις «συνθήκες της αγοράς εργασίας», οι «αλλαγές» στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα κίνητρα για παραμονή στην εργασία.
Δηλαδή, όπως φαίνεται, οι αλλαγές που θα γίνουν στο Ασφαλιστικό θα συνοδευθούν και από αλλαγές στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, προς την κατεύθυνση της περαιτέρω «ελαστικοποίησης».
ΤΑ ΝΕΑ