12:54 μ.μ.
0

Την σταδιακή μείωση του αριθμού των φαντάρων που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, ώστε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να καταργηθεί η θητεία και στους δύο αυτούς κλάδους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο μεταξύ, θα επιλέγονται για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία στρατεύσιμοι με προσόντα που αντιστοιχούν σε ειδικότητες οι οποίες είναι αναγκαίες για τους δύο αυτούς κλάδους.

Η θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία διατηρείται προς το παρόν στη σημερινή της διάρκεια, όσοι όμως υπηρετούν σε περιοχές αντίστοιχες με τις περιοχές στις οποίες υφίστανται μονάδες προκάλυψης του Στρατού Ξηράς θα υπηρετούν 9μηνη θητεία, όπως και στον Στρατό Ξηράς.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος, η επιλογή των κατατασσομένων και η τοποθέτησή τους σε όπλα, σώματα και ειδικότητες, θα γίνεται με βάση τα προσόντα τους. Αυτό αφορά πρωτίστως στους κατόχους τίτλων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, και κατ’ εξοχήν στους κατόχους διδακτορικών και μεταπτυχιακών διπλωμάτων, αλλά και όλους τους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι θα καλύπτουν αντίστοιχες ανάγκες των μονάδων.

Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ότι, από τις 9 Νοεμβρίου, κάθε φαντάρος θα καταγράφεται από τον ΟΑΕΔ και θα αποκτά ατομική μερίδα με τη φροντίδα των στρατολογικών γραφείων των κέντρων κατάταξης.