10:36 μ.μ.
0
Το πρώτο αεροπλάνο με βιοκαύσιμα πέταξε τη Δευτέρα (23/11) και πρόκειται για ένα Boeing 747 της ολλανδικής αεροπορικής εταιρίας KLM.
Τα βιοκαύσιμα αποτελούσαν το 1/8 των συνολικών καυσίμων και στο αεροσκάφος επέβαιναν 40 άτομα, ανάμεσά τους η Ολλανδή Υπουργός Οικονομικών Μαρία φαν ντερ Χεβεν, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) στην Ολλανδία Γιόχαν φαν ντε Γκρόντεν και δημοσιογράφοι.
Ο ένας από τους τέσσερις κινητήρες του αεροσκάφους τροφοδοτούνταν με 50% βιοκαύσιμα τα οποία προέρχονταν από μια μονάδα, την Καμελίνα και παράγονται από εταιρεία βιοτεχνολογίας στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της KLM Πετερ Χάρτμαν, μετά την πτήση είπε στα μέσα ενημέρωσης: "Έχουμε δείξει ότι είναι τεχνικά δυνατό. Τώρα πρέπει το κράτος, η βιομηχανία και όλη η κοινωνία να ασχοληθούν με το ζήτημα ώστε να μπορέσουμε γρήγορα να διαθέτουμε τέτοια καύσιμα συνεχώς".
Η εκπρόσωπος της KLM Μονίκ Μάτζε ανέφερε πως η δυσκολία στην εφαρμογή της χρήσης των βιοκαυσίμων είναι η χαμηλή διαθεσιμότητά τους.
Τέλος, η ολλανδική εταιρία σε ανακοίνωσή της τόνισε πως: "η παραγωγή βιοκαυσίμων δεν πρέπει να οδηγήσει στην αποψίλωση των δασών ή την υπερβολική χρήση νερού η παραγωγή τροφίμων δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο. Η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων είναι μια έρευνα στην οποία η KLM εφαρμόζει πολύ αυστηρά χρηματοοικονομικά, τεχνικά και οικολογικά κριτήρια".