4:09 μ.μ.
0
                                                    « Όταν κοιτάς από ψηλά
                    μοιάζει η γη με ζωγραφιά»

Το έτος 2009 έχει ανακηρυχθεί ως << Διεθνές Έτος Αστρονομίας Δ.Ε.Α. 09>>, από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση και τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών/OYNESKO, με το ψήφισμα της 20/12/07. Το όραμα της ΔΕΑ 09 είναι να βοηθήσει τους πολίτες του κόσμου να ανακαλύψουν τη θέση τους στο σύμπαν παρατηρώντας και μελετώντας τον ουρανό, συνειδητοποιώντας την επίδραση της Αστρονομίας και των άλλων Φυσικών Επιστημών στην καθημερινή ζωή και το πώς οι επιστημονική γνώση και οι συνεχείς ανακαλύψεις μπορούν να συνεισφέρουν σε μια δίκαιη, ειρηνική  και ισορροπημένη ζωή στον πλανήτη γη, δηλαδή το σπίτι μας.
      Το  Δ.Ε.Α.09 έχει ως στόχο, να δημιουργήσει τον ενθουσιασμό της προσωπικής ανακάλυψης και την ανάδειξη των αξιών που απορρέουν από τη γνώση του σύμπαντος.

Η ελληνική παράδοση στην Αστρονομία και την Αστροφυσική  συνεχίζεται πλούσια και στις μέρες μας.
      Με  δεδομένο τούτο, υλοποιούμε στο Νηπιαγωγείο μας ένα σχέδιο εργασίας Πολιτιστικών Θεμάτων με τίτλο: << Παιγνίδια με τ’ άστρα Αστερομιλήματα – Φεγγαροκουβέντες>>.
Οι στόχοι μας  είναι, τα παιδιά  να ανακαλύψουν την επιστήμη της Αστρονομίας και τις στενές σχέσεις της με τον ελληνικό πολιτισμό. Να συνειδητοποιήσουν την επίδραση της Αστρονομίας και των άλλων Φυσικών επιστημών στην καθημερινή ζωή μας. Να υιοθετήσουν αξίες που απορρέουν από τη γνώση του σύμπαντος. Να μάθουν να αναγνωρίζουν τα σύννεφα που δημιουργούν μετεωρολογικά φαινόμενα και να μάθουν τις ονομασίες των ανέμων.
  Για την υλοποίηση  του προγράμματος  αναζητήσαμε  συνεργασίες. 
Επισκεφτήκαμε το  Γενικού Λυκείου Κρανιδίου  και  ξεναγηθήκαμε από κ. Κώστα  Μαρκαντώνη Λυκειάρχη ,( ο οποίος διδάσκει το μάθημα της Αστρονομίας στο σχολείο του), αλλά και τον κ. Κώστα Τσεφαλά,  καθηγητή  Φυσικής, στο Μετεωρολογικό Σταθμό και στα μυστικά της επιστήμης της Αστρονομίας, με πολλές δραστηριότητες και πλούσιο εποπτικό υλικό. Απολαύσαμε τη φιλοξενία του κ. Μαρκαντώνη που είναι γνωστή και πάντα πληθωρική και γευτήκαμε το κέρασμά του.
 Φυσικά συμπαραστάτες  μας στο ταξίδι αυτό ήταν  ο  Σύλλογος γονέων Νηπιαγωγείου  μας.

                                             Παρασκευή Σκούρτη
                                Προϊσταμένη του 1ου Νηπιαγωγείου Ερμιόνης