7:59 π.μ.
0
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δικαιούχοι είναι: Φορολογούμενοι με μέλη που τους βαρύνουν, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα των οποίων εφέτος (εισόδημα από μισθωτή εργασία ή και αγροτικές εκμεταλλεύσεις) δεν υπερβαίνει συγκεκριμένα ποσά. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνονται οι παροχές κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των προσώπων που βαρύνουν φορολογικά τον δικαιούχο ως εξής: Για ένα άτομο που βαρύνει τον δικαιούχο και ανώτατο ύψος συνολικού οικογενειακού εισοδήματος 15.000 ευρώ το επίδομα είναι 700 ευρώ. Για δύο άτομα και ανώτατο εισόδημα 16.500 ευρώ το επίδομα είναι 800 ευρώ. Για τρία άτομα και ανώτατο εισόδημα 22.000 ευρώ το επίδομα είναι 1.000 ευρώ. Για τέσσερα άτομα και ανώτατο εισόδημα 23.500 ευρώ το επίδομα είναι 1.100 ευρώ. Για πέντε άτομα και ανώτατο εισόδημα 25.000 ευρώ το επίδομα είναι 1.200 ευρώ. Και για έξι και άνω άτομα που βαρύνουν τον φορολογούμενο και ανώτατο οικογενειακό εισόδημα 26.500 ευρώ το επίδομα είναι 1.300 ευρώ.
- Όσοι δεν υπερέβαιναν κατά το 2009 τα εισοδηματικά όρια χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), εφόσον κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού λαμβάνουν ή δικαιούνται σύνταξη από :

*Τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).
*Οποιονδήποτε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, εφόσον κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, δικαιούνται το ΕΚΑΣ.
*Οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, εφόσον δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ λόγω ηλικίας.

- Όσοι, δεν υπερέβαιναν κατά το 2009, τα εισοδηματικά όρια χορήγησης του ΕΚΑΣ, εφόσον κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού:

*Λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα ως Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ).
*Λαμβάνουν διατροφικό επίδομα ως νεφροπαθείς, ή μεταμοσχευμένοι καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων ή μυελού των οστών.

*Λαμβάνουν την ενίσχυση απροστάτευτων παιδιών.

*Είναι κάτοχοι βιβλιαρίου ανασφαλίστου. Αν στην ίδια οικογένεια είναι κάτοχοι βιβλιαρίου ανασφαλίστου περισσότερα από ένα μέλη της (σύζυγος και ανήλικα τέκνα), η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται μόνο μια φορά.

*Είναι αλλοδαποί ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι, εφόσον δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

-Όσοι κατά την 3η Νοεμβρίου 2009:

*Είναι εγγεγραμμένοι ως μακροχρονίως άνεργοι στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ),

*Επιδοτούνται λόγω ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, εφόσον το ύψος του επιδόματος που τους χορηγείται δεν υπερβαίνει το ποσό του βασικού επιδόματος ανεργίας.

*Είναι άνεργοι και δικαιούνται για το 2009 το ειδικό βοήθημα,

*Είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του και δικαιούνται επιδότησης για το λόγο αυτό.
Όσοι εργάζονταν το 2008 με πολύ χαμηλό εισόδημα και έμειναν άνεργοι έως τις 3 Νοεμβρίου 2009 (και έχουν οικογένεια ή προστατευόμενο μέλος), θα λάβουν δύο επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης, το εισοδηματικό (από 700-1.300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) και της ανεργίας (400 ευρώ).

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου κατά την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Επίσης το επίδομα αυτό δε θα μπορεί να κατάσχεται, ούτε να συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Το επίδομα θα δοθεί στους δικαιούχους ανεξαρτήτου ηλικίας. Έτσι, αποκλείσθηκε και ο περιορισμός της ηλικίας που υπήρχε για τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ.
Ο υπουργός τόνισε ότι είναι πρώτη φορά που επέρχεται αναδιανομή εισοδημάτων με εμβέλεια 2,5 εκατ. πολίτες-αποδέκτες σε μία εποχή εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομικά. Ο εισηγητής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας από την πλευρά του υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν φέρνει τίποτε το καινούργιο, ούτε επιλύει τα υπάρχοντα προβλήματα. Ταυτόχρονα είπε ότι παρόμοια και ίσως γενναιότερα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, καταψηφίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ. Υπενθύμισε ότι αρχές του 2009 η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε έκτακτο επίδομα 300- 500 ευρώ, όπως επίσης επίδομα θέρμανσης και έκτακτο επίδομα στεγαστικού δανείου.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης έκανε λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία που σκοπεύει αφενός στην αναδιανομή των εισοδημάτων και αφετέρου στην έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης: «Πρόκειται για μια κίνηση γενναιότητας αφού ικανοποιεί άμεσα και έγκαιρα 2,5 εκατ. πολίτες»,  Ο αγορητής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης μίλησε για «φιλοδώρημα που δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα», ενώ κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι κάνουν απλώς «διαχείριση της φτώχειας και της εξαθλίωσης». Δεν ζεσταίνεται κανείς με 300 ευρώ όταν οι τράπεζες κάνουν πάρτι κερδών, υποστήριξε από την πλευρά του ο αγορητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, καλώντας την κυβέρνηση να διπλασιάσει την εισφορά στα πιστωτικά ιδρύματα. Για δημοσιονομικά ουδέτερο μέτρο μίλησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας επίσης λόγο για «δειλή και ανεπαρκή εφάπαξ ρύθμιση, όπως φάνηκε κι από την εύκολη αποδοχή της από τον ΣΕΒ», ενώ έκρινε ότι απαιτείται γενναιότερη και μονιμότερη αναδιανομή στο 10% όλων των κερδών. Με εξαίρεση το ΚΚΕ που καταψήφισε, τα υπόλοιπα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) εξέφρασαν επιφυλάξεις να τοποθετηθούν στην ψηφοφορία επί της αρχής, ενώ υπερψήφισε μαζί με το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ.
ΤΑ ΝΕΑ