10:09 π.μ.
0
Με το σύνθημα «μαζέψτε αποδείξεις» θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών τη φορολογική του καμπάνια. Αυτό σημαίνει ότι από την πρώτη μέρα του 2010 όλοι οι φορολογούμενοι θα επιδοθούν στο κυνήγι των αποδείξεων, με την ελπίδα ότι θα τύχουν ευνοϊκότερης φορολογικής μεταχείρισης.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αξιοποιήσει το μέτρο των αποδείξεων για αγορές προϊόντων και από παροχή υπηρεσιών ως κίνητρο προς τους φορολογουμένους στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που θα προβλέπονται στις αλλαγές του φορολογικού καθεστώτος, για τις οποίες ο κοινωνικός διάλογος με τους φορείς και τις επαγγελματικές ομάδες ξεκίνησε επίσημα χθες, με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαλόγου, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
«Ξεκινήστε να μαζεύετε αποδείξεις, όσες περισσότερες μπορείτε», έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που φιλοδοξεί με ισχυρά φοροκίνητρα να δημιουργήσει ένα ρεύμα συλλογής αποδείξεων από τους πολίτες, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να αρχίσουν να γεμίζουν τα άδεια ταμεία του Δημοσίου. Τις αποδείξεις που θα συγκεντρώνουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι θα τις υποβάλλουν στη συνέχεια ηλεκτρονικά στην Εφορία μέσω μιας απλής φόρμας, στην οποία θα καταγράφεται το ποσό της δαπάνης και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του καταστήματος πώλησης του προϊόντος ή του επαγγελματία που παρείχε υπηρεσίες.


Κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέγουν με το νέο έτος όσες περισσότερες αποδείξεις μπορούν από τις αγορές τους ή τις δαπάνες τους για παροχή υπηρεσιών, υπονοώντας ότι θα ωφελούνται με μείωση του φόρου εισοδήματος. Χωρίς όμως να διευκρινίζουν αν θα υπάρξει σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο ποσό.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ακόμη τη μείωση σε επίπεδα κάτω από το 25%, που είναι σήμερα, του φορολογικού συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο φορολόγησης των μερισμάτων του 2009 με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαλόγου για τη φορολογία αποφασίστηκε οι επιμέρους ομάδες εργασίας να συγκροτηθούν από τη Δευτέρα. Σήμερα θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο το πλαίσιο του διαλόγου, καθώς και συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τους φορολογουμένους για τις ενδεχόμενες αλλαγές.

Την ίδια στιγμή και μετά τη «βελούδινη» υποβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας από τον οίκο Moody’s ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει βάλει φοροστοίχημα για το 2010 και θα αγωνιστεί να το κερδίσει. Ο υπουργός ξέρει ότι η φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ανέρχεται στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ και το ποσό αυτό θα πρέπει να αρχίσει να μπαίνει στον κρατικό κορβανά. Οπως και ο ΦΠΑ, αφού οι ετήσιες απώλειες ανέρχονται στο ποσό των 6,5 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημέρωσε για την πορεία της οικονομίας. Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας εκτίμησε ότι η εξειδίκευση των μέτρων θα φανεί στο πρόγραμμα σύγκλισης και ανάπτυξης που η ελληνική κυβέρνηση οφείλει περί τα μέσα Ιανουαρίου να καταθέσει στις Βρυξέλλες. Περιγράφοντας στον Κάρολο Παπούλια την κατάσταση της οικονομίας, είπε ότι «τα μέτωπα δεν είναι και τόσα καλά» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, κύριε Πρόεδρε, αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις αυτή τη στιγμή. Αντιμετωπίζει σωρευμένα προβλήματα, χρόνια προβλήματα. Πιστεύω ότι για να ξαναβρεί τον αναπτυξιακό δρόμο, θα πρέπει να λύσει αυτά τα προβλήματα».
Ποιες αποδείξεις θα περνάνε στην Εφορία

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ παροχής υπηρεσιών από γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, αλλά και από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, αλουμινάδες και πατωματζήδες, που σήμερα συγκαταλέγονται στους «συνήθεις υπόπτους» του οικονομικού επιτελείου για φοροδιαφυγή, καθώς σπανίως εκδίδουν αποδείξεις, θεωρείται δεδομένο ότι θα συμπεριληφθούν στη λίστα των αποδείξεων που θα περνούν στην Εφορία. Το ίδιο θα ισχύσει, όμως, και για αποδείξεις από καταστήματα ένδυσης και υπόδησης που σήμερα είναι «άχρηστες» για την Εφορία, ενώ αποδείξεις από συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και ξενώνες επίσης θα έχουν μια... θέση στα συρτάρια των φορολογουμένων, καθώς θα θεσπιστούν κίνητρα ισχυρότερα από τα ισχύοντα.
Τρία σενάρια για τις αποδείξεις
Στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχουν υποβληθεί αρκετές προτάσεις σχετικά με την αύξηση των κινήτρων συλλογής αποδείξεων. Τρεις προτάσεις κερδίζουν έδαφος και για τις τελικές αποφάσεις θα μετρήσουν τόσο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα όσο και οι προτάσεις των πολιτών που θα αρχίσουν να υποβάλλονται από σήμερα, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, στην ιστοσελίδα www. opengov.gr.

1Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, το αφορολόγητο όριο συνδέεται με το ύψος των αποδείξεων. Το ποσοστό σύνδεσης ωστόσο θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος του φορολογουμένου. Το αφορολόγητο παραμένει στα 12.000 ευρώ και γίνεται ενιαίο για όλους τους φορολογουμένους, αλλά για να το «κερδίσουν» οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, θα πρέπει να υποβάλουν στην Εφορία αποδείξεις ύψους 5.000-

6.000 ευρώ, όταν για τους ελεύθερους επαγγελματίες το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων προτείνεται να είναι στο ύψος του σημερινού αφορολόγητου, των 10.500 ευρώ. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους οποίους το ύψος των αποδείξεων που θα προσκομίζουν στην Εφορία προτείνεται να είναι χαμηλό, στην περιοχή των 1.000 ευρώ για να κερδίσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

2Βάσει του δεύτερου σεναρίου, από το εισόδημα του φορολογουμένου θα εκπίπτει το ποσόν του ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε κάθε απόδειξη που προσκομίζει ο φορολογούμενος. Έτσι, για κάθε 100 ευρώ δαπάνης θα αφαιρούνται από το εισόδημα του φορολογουμένου τα 19 ευρώ που αντιστοιχούν στον ΦΠΑ.

3Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, το φοροκίνητρο διευρύνεται περαιτέρω, καθώς από το εισόδημα θα εκπίπτουν σε ποσοστό 100% οι δαπάνες μέσω αποδείξεων. Στην περίπτωση αυτή, οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι πραγματικά έχουν εισόδημα χαμηλότερο του αφορολόγητου, αφού είτε υποβάλλουν αποδείξεις στην Εφορία είτε όχι δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα. Το εισόδημά τους ήταν αφορολόγητο και παραμένει, επομένως δεν έχουν κίνητρο να ζητήσουν απόδειξη.

Τις παραμέτρους αυτές σταθμίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ εντός των ημερών αναμένεται και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να απευθύνει προσκλητήριο συλλογής αποδείξεων από τους πολίτες.

«Στόχος μας είναι να βάλουμε στο σύστημα όλες τις αποδείξεις», λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που παραπέμπει στις αρχές του επομένου έτους για τις τελικές αποφάσεις.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει τον διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού εντός του Φεβρουαρίου, ώστε τον Μάρτιο να κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Σήμερα αρχίζει η δημόσια διαβούλευση στο Διαδίκτυο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα συγκροτούνται οι επιτροπές διαλόγου, όπου οι φορείς θα υποβάλουν τις προτάσεις τους για να «ζυμωθούν» με τις αντίστοιχες της κυβέρνησης.