9:50 π.μ.
0


Ενας «χαμένος» εξάδελφος στην Αυστραλία, ένας θείος από την Αμερική και τα αδήλωτα αγροτεμάχια στην Ελλάδα, αποτελούν το θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία του νέου ιστοχώρου www.hellenicspace.com, που φιλοδοξεί να ενώσει τους 18 εκατ. Έλληνες παγκοσμίως. «Οι Έλληνες στην ξενιτιά πολλές φορές χρειαζόμαστε μια βοήθεια. Όπως, όταν ψάχναμε πληροφορίες για το Κτηματολόγιο. Κάποιοι αναζητούσαν ειδικούς γιατρούς στην Ελλάδα, άλλοι νοσοκομεία στο εξωτερικό. Μερικοί έψαχναν τους συγγενείς τους.
Ήταν δύσκολο όμως να βρούμε τις πληροφορίες που χρειαζόμασταν» δήλωνε πριν από λίγες ημέρες ο Ανδρέας Κοσμάτος, αναφορικά με τα αίτια ανάπτυξης του Hellenic Space, τονίζοντας πως «έτσι σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις μας ως επαγγελματίες στο internet και να δημιουργήσουμε μια κοινότητα Ελλήνων και φιλελλήνων για να επικοινωνούμε και να ανταλλάσσουμε πληροφορίες».
Απόδημος Ελληνισμός
Η ιδέα ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια, ενώ πέρυσι τον Νοέμβριο, στο πρώτο συνέδριο των Ελλήνων της Ευρώπης που έγινε στη Γερμανία από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), παρουσιάστηκε επίσημα η ιστοσελίδα. Τον Απρίλιο του 2009 άρχισε και η κανονική του λειτουργία. Μέχρι σήμερα έχει περίπου 10.000 μέλη από περίπου 90 χώρες του κόσμου και κυρίως από τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ελλάδα.
«Η λειτουργία του είναι παρόμοια με αυτή στο Facebook. Υπάρχουν τα προφίλ, ανταλλάσσουμε κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο, δημιουργούνται εξειδικευμένες κοινότητες και γίνονται συζητήσεις όπου συμμετέχουν Έλληνες από όλο τον κόσμο. Σε ένα ξεχωριστό χώρο μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες και τίτλους ειδήσεων από άλλες ιστοσελίδες, προκειμένου να έχουν καθημερινή ενημέρωση, όπως ακριβώς την επιθυμούν», διευκρίνιζε ο Ανδρέας Δημητριάδης.
Χρηματοδότηση...
Προς το παρόν, η όλη προσπάθεια δεν έχει ακόμη καμία οικονομική υποστήριξη. Οι εμπνευστές του ιστοχώρου δηλώνουν πως «δεν δημιουργήσαμε το 'Hellenic Space' για να κερδίσουμε χρήματα. Κάναμε μια επένδυση, βάλαμε τις γνώσεις μας και ακολουθούμε το πάθος μας. Και είναι πολύ όμορφο που βλέπουμε να έχει ανταπόκριση. Κάθε μέρα γινόμαστε περισσότεροι. Για όσο αντέχουμε, θα το συνεχίσουμε».
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ
Οι δημιουργοί του ιστοχώρου, Ανδρέας Δημητριάδης και Ανδρέας Κοσμάτος, είναι παιδιά Ελλήνων μεταναστών, που εργάζονται στη Γερμανία με εξειδίκευση στο internet. Οι γονείς τους κατάγονται από την Κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, ενώ οι συγγενείς τους είναι διάσπαρτοι στον κόσμο. «Θέλαμε να επικοινωνήσουμε με τα ξαδέρφια μας στην Αυστραλία και με τον θείο μας στην Αμερική. Ήταν μια ολόκληρη διαδικασία για να συντονιστούμε και να επικοι-νωνούμε. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του 'Hellenic Space'», όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο Ανδρέας Δημητριάδης.