11:45 π.μ.
0


Στην κυριότερη αιτία αποτρέψιμου θανάτου παγκοσμίως έχει εξελιχθεί το κάπνισμα, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τον εύγλωττο τίτλο «Παγκόσμια Επιδημία Καπνίσματος».

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός, ποσοστό μεγαλύτερο του 94% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν προστατεύεται από αντικαπνιστικά μέτρα, με αποτέλεσμα το παθητικό κάπνισμα να σκοτώνει σχεδόν 600.000 ανθρώπους ετησίως.
Ο  ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι η πολιτική της απαγόρευσης του καπνίσματος είναι κομβικής σημασίας για την μείωση των βλαβών που προκαλεί το παθητικό κάπνισμα, το οποίο εκτός των θανάτων, προκαλεί παραμορφωτικές ασθένειες και αναπηρίες, αλλά και οικονομικές απώλειες ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο οργανισμός καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να λάβουν άμεσα και δραστικά μέτρα, προειδοποιώντας για μια ακόμη πιο εφιαλτική πραγματικότητα σε περίπτωση αδιαφορίας ή αδράνειας στην μάστιγα του καπνίσματος.
Επείγουσα δράση
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, «αν δεν ληφθεί επείγουσα δράση για τον έλεγχο της επιδημίας του καπνίσματος, ο ετήσιος απολογισμός των θανάτων μπορεί να φτάσει τα οκτώ εκατομμύρια μέχρι το 2030». Σήμερα, η κατανάλωση προϊόντων καπνού είναι πρωταρχική αιτία αποτρέψιμου θανάτου στον κόσμο, προκαλώντας τον πρόωρο θάνατο άνω των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως.
Εξίσου δυσοίωνες ήταν και οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Πνευμονολογικού Ιδρύματος τον περασμένο Αύγουστο που ανέφερε ότι το κάπνισμα θα σκοτώσει συνολικά 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους τον 21ο αιώνα.
Ο Π.Ο.Υ. επισημαίνει ωστόσο ότι έχει σημειωθεί μια σχετική πρόοδος στη λήψη μέτρων κατά του καπνίσματος, καθώς το 2,3% του παγκόσμιου πληθυσμού- περί τα 154 εκατ. άνθρωποι- ζει σε χώρες που έχουν θεσπίσει αυστηρούς αντικαπνιστικούς νόμους.
Ο αριθμός των χωρών που έχουν επιβάλει ευρείς αντικαπνιστικούς νόμους ανήλθε το 2008 σε 17, καθώς στη λίστα αυτών που έβαλαν το κάπνισμα σε «μαύρη λίστα» προστέθηκαν ακόμη επτά χώρες, η Κολομβία, το Τζιμπουτί, η Γουατεμάλα, ο Μαυρίκιος, ο Παναμάς, η Τουρκία και η Ζάμπια.
Οπως ανέφερε παρουσιάζοντας την έκθεση ο ειδικός του ΠΟΥ για τις μη μεταδοτικές ασθένειες, Αλα Ολγουαν, το γεγονός ότι το 94% του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει απροστάτευτο από αντικαπνιστικούς νόμους, «αποδεικνύει ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά».
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες το ποσοστό του καπνίσματος έχει μειωθεί στις πλουσιότερες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ αντίθετα έχει αυξηθεί σημαντικά στο λεγόμενο αναδυόμενο κόσμο.
«Περισσότερο από το 80% των πρόωρων θανάτων λόγω του καπνίσματος σημειώνεται σε χώρες χαμηλών ή μετρίων εισοδημάτων. Με άλλα λόγια ακριβώς εκεί που είναι δυσκολότερο να αντιμετωπισθούν τόσο μεγάλες απώλειες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΠΟΥ.
Ενα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που εντοπίζει ο οργανισμός είναι η υποχρηματοδότηση των προσπαθειών για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο του καπνίσματος. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ετησίως δαπανώνται 173 φορές περισσότερα δολάρια προκειμένου να εφαρμοσθούν τρόποι διακοπής του καπνίσματος, από όσα συλλέγονται από τους επιβληθέντες φόρους στα είδη καπνού.
Φόροι
Επισημαίνεται μάλιστα ότι έχει «παγώσει» η διαδικασία αύξησης του φόρου στα προϊόντα καπνού, καθώς το 95% των ανθρώπων ζει σε χώρες όπου η φορολογία είναι μικρότερη από το 75% της τιμής λιανικής πώλησης.
«Περιορισμένη» χαρακτηρίζεται και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην επιβολή της απαγόρευσης των διαφημίσεων προϊόντων καπνού. Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος και να επιβάλουν τη σχετική σύμβαση που έχει υπογραφεί από 170 χώρες.
Καμία προστασία
Το 94% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν προστατεύεται από αντικαπνιστικά μέτρα, ενώ μόλις το 2,3% (ήτοι 154 εκατομμύρια άνθρωποι) ζει σε χώρες με αυστηρή αντικαπνιστική νομοθεσία.
Αύξηση του καπνίσματος σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ αντίθε- τα καταγράφεται μείωση σε Δυτική Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία.