9:14 π.μ.
0

Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία. Η συχνή κατανάλωσή τους είναι απαραίτητη σε όλα τα στάδια της ζωής.
Ειδικά για τα παιδιά οι συστάσεις των διαιτολόγων είναι τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά και αυτό γιατί η ανάπτυξη και οι λειτουργικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την παιδική ηλικία απαιτούν και αντίστοιχη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.
Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ενέργεια προκειμένου να αναπληρώσουν τις φυσιολογικές «φθορές» με την παραγωγή νέων κυττάρων, να συμμετέχουν στις καθημερινές σωματικές δραστηριότητες και να αναπτυχθούν.
Μία ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις κατηγορίες, μπορεί να προσφέρει στα παιδιά τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους και τη διατήρηση της υγείας τους.
«Τα φρούτα και τα λαχανικά ανήκουν στις κατηγορίες τροφίμων που δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού», σημειώνει η Χριστίνα Φοντόρ , κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.
«Μια μικρή μερίδα σαλάτα, που μπορεί να αποτελείται από βραστά λαχανικά, όπως τα πράσινα φασόλια ή το μπρόκολο, ή ακόμη και μια χορτόσουπα, μπορούν να συμπληρώσουν το κυρίως γεύμα των παιδιών. Επίσης δεν πρέπει να παραλείπουμε να δίνουμε στα παιδιά 2-4 φρούτα την ημέρα, τα οποία μπορεί να είναι ωμά, πολτοποιημένα ή σε μορφή χυμού ή κομπόστας. Καλό είναι να αποφεύγονται τα ξηρά φρούτα, τα μικρά φρούτα με φλοιό ή φλούδα (όπως τα σταφύλια) και τα ωμά λαχανικά.»
Όταν το παιδί αρνείται να φάει λαχανικά
Όταν το παιδί αρνείται να φάει λαχανικά, οι γονείς καλό είναι να είναι προσεκτικοί στο πώς θα χειριστούν την κατάσταση και να μην αρχίζουν να διαπληκτίζονται μαζί του την ώρα του φαγητού ούτε να του προσπαθούν να του επιβάλουν να τα φάει με το ζόρι.
Φροντίστε να υπάρχουν πάντα στο πιάτο του παιδιού 1-2 κουταλιές του γλυκού λαχανικά και να απομακρύνονται μόνο στο τέλος του γεύματος, εφόσον δεν καταναλωθούν τελικά.
Μία καλή επιλογή, που συνήθως ικανοποιεί τα παιδιά, είναι οι γευστικές σούπες με λαχανικά. «Τα λαχανικά πρέπει να παρασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο να είναι τραγανά, αλλά να διατηρούν μεγάλο μέρος της υγρασίας, του χρώματος, του αρώματος και της γεύσης τους και κυρίως των θρεπτικών τους συστατικών», επισημαίνει η κ. Φοντόρ. «Δεν πρέπει να τα αφήνετε να βράζουν για πολύ ώρα σε μεγάλες ποσότητες νερού αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα σε λίγο νερό.»
Χρήσιμες συμβουλές
*Προτιμήστε τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα και τα τραγανά αντί για τα μαλακά λαχανικά, αφού κατά κανόνα είναι πιο ελκυστικά για τα παιδιά.
*Προσοχή σε φρούτα και λαχανικά που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό στα μικρά παιδιά (ελιές, αρακάς, σταφύλια, καρότα κ.α.)
*Σε πολλά παιδιά αρέσει να «βουτάνε» κομμάτια ωμών λαχανικών σε τριμμένο τυρί ή σε σάλτσες, ειδικά αν τις έχετε παρασκευάσει μαζί στο σπίτι.
*Όταν ψωνίζετε μαζί με τα παιδιά ζητήστε τους να διαλέξουν φρούτα και λαχανικά, γιατί με αυτό τον τρόπο τα ενθαρρύνετε να μάθουν να περιλαμβάνουν αυτές τις ομάδες τροφίμων στη διατροφή τους.