9:23 π.μ.
0

«Ανοίγει» ο φάκελος των κλειστών επαγγελμάτων ύστερα και από τις νέες πιέσεις των κοινοτικών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί διαβούλευση ώστε το οικονομικό επιτελείο να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιουνίου να θεσμοθετήσει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. 

 Πρόθεση που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, ταξιτζήδες, βυτιοφορείς κ.α., καθώς οι κλάδοι τους θα βρεθούν στο επίκεντρο της διαβούλευσης προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά.


Άλλωστε και την Πέμπτη τα στελέχη της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ζήτησαν από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη κατά την διάρκεια της τρίωρης συνάντησης τους άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων.

Υπογράμμισαν πως σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας δεν υπάρχει επαρκής ανταγωνισμός.

Η συζήτηση με την υπουργό επικεντρώθηκε σε τέσσερις άξονες. Η κ. Κατσέλη τους ενημέρωσε για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στα μέτωπα των δημόσιων επενδύσεων, της ενθάρρυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων, την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και την ενίσχυση της τιμολογιακής ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Οικονομίας, οι κοινοτικοί ανησυχούν για το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο οποίο αντικατοπτρίζεται το τεράστιο έλλειμμα ανταγωνισμού της οικονομίας.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν και της ΕΚΤ ζήτησαν να αναπτυχθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στους τέσσερις παραπάνω άξονες με σαφή χρονοδιαγράμματα και ποσοτικούς στόχους.

Τέλος στο υπ. Οικονομίας εκτιμούν ότι η πιστωτική επέκταση θα εμφανίσει φέτος ρυθμούς αύξησης άνω του 10%.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η υπουργός Οικονομίας δήλωσε: «Το νέο ΠΣΑ είναι ένα συνεκτικό σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, αναθέρμανσης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα διαρθρωτικά μέτρα και τις μεγάλες τομές που πρέπει να γίνουν ώστε εντός μιας τριετίας να έχει βγει η χώρα μας από την κρίση και να έχουν γίνει ορατά τα αποτελέσματα σε κάθε πολίτη»