11:07 π.μ.
0

Το άνοιγμα των στρατιωτικών νοσοκομείων σε όλους τους ασφαλισμένους προανήγγειλε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε δηλώσεις του αμέσως έπειτα από επίσκεψη στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι στόχος του υπουργείου είναι τα 13 συνολικά στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας να βρεθούν στην εμπροσθοφυλακή του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να αξιοποιηθούν τα περιθώρια που υπάρχουν για παροχή υπηρεσιών υγείας και σε δικαιούχους που δεν ανήκουν στην οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είχε συγκαλέσει πρόσφατα σύσκεψη για το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης και της παροχής υπηρεσιών υγείας στις Ενοπλες Δυνάμεις, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των τριών όπλων. Από τα βασικά συμπεράσματα της σύσκεψης αυτής ήταν ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία λειτουργούν εν πολλοίς σε μια λογική διαρκούς επιφυλακής για τις ανάγκες που θα προέκυπταν από ενδεχόμενη σύρραξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές κλίνες να παραμένουν κενές, ενώ δεν αξιοποιείται στον βαθμό που θα μπορούσε και ο εξοπλισμός των νοσοκομείων αυτών. Ολα αυτά σε μια δύσκολη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας περίοδο, με τα δημόσια νοσοκομεία να υπολείπονται, συχνά, της ζήτησης που προκύπτει και με τα ασφαλιστικά Ταμεία να καλούνται να πληρώσουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια μεγάλα ποσά για νοσήλια, αλλά και για διαγνωστικούς ελέγχους.
Ετσι, ελήφθη η απόφαση να ανοίξουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία για όλους τους ασφαλισμένους. Ωστόσο, με δεδομένο ότι παραμένουν νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων, θα διατηρηθεί σε ένα ποσοστό η εφεδρεία για εξυπηρέτηση αποκλειστικά αναγκών των στρατευμένων. Στόχος είναι να λειτουργήσουν πλήρως οι μονάδες και, κυρίως, οι μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις.