9:31 π.μ.
0

ΠΡΟΤΑΣΗ της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Στην συζήτηση του Δ.Σ. Δήμου Κρανιδίου για την διαχείριση απορριμμάτων στο Δημοτικό σχολείο Διδύμων   10. 2. 10.

- Όταν ρωτήθηκε ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε τηλεοπτική εκπομπή του DRTV στις 26. 11. 2009, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σε ότι αφορά την διαχείριση των σκουπιδιών της στην Αργολίδας
Απάντησε : Στο σημείο μηδέν ! Όλα αυτά τα χρόνια δεν κάναμε σχεδόν τίποτα.
- Στην συνεδρίαση της ΤΕΔΚ με πρωτοβουλία της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του ΦΟ.Σ.Δ.Α και του Υφυπουργού περιβάλλοντος κ. Μανιάτη την 2.01.2010. ο κ. Μανιάτης εκτιμώντας την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων ανέφερε : την Πελοπόννησο, σαν την χειρότερη περιφέρεια πανελλαδικά. Την δε Αργολίδα, την χειρότερη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
- Επιτρέψτε μας την διαπίστωση, ότι τα Δίδυμα είναι αυτή την στιγμή στην χειρότερη κατάσταση του Νομού μας.
-
- Τις πταίει ?
-
- Για να βάλουμε τέλος στο πολιτικό και σκανδαλώδες αδιέξοδο, που δεν στερείτε πολιτικών και πιθανόν ποινικών ευθυνών , που ενδεχομένως απορρέουν με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν τέτοιες, από πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων, πρώην Περιφερειάρχη, νυν Νομάρχη και των δημάρχων Κρανιδίου και Ερμιόνης, θέλουμε να συμβάλλουμε στην έξοδο από το επικίνδυνο τέλμα. Άμεσος στόχος δεν πρέπει να είναι ποιος φταίει περισσότερο, ποιος θα παραιτηθεί ή ποιος θα πάει φυλακή, αλλά πως θα προφυλάξουμε το περιβάλλον και την υγεία μας από μη αναστρέψιμη καταστροφή .
- Για να βάλουμε τέλος και σε ανυπόστατες φημολογίες που καλλιεργούνται συστηματικά, ότι δηλαδή δεν έχουμε άλλη επιλογή από την όπως τον φαντάστηκε ο τέως Περιφερειάρχης η την φωτιά στις χωματερές, διευκρινίζουμε.
- Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί είναι αποτέλεσμα της τυφλής υποταγής στα κελεύσματα του ανεύθυνου τέως Περιφερειάρχη, από Νομάρχες και Δημάρχους όλης της περιφέρειας. Με την δήθεν του δεματοποιητή, για να αποφύγουμε δήθεν τα πρόστιμα της Ε.Ε. με βάση μια δήθεν μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και με βάση ότι όλες οι χωματερές έχουν κλείσει, φτάσαμε σε μια καταστροφική κατάσταση να περιμένουμε, αν και εφ όσον λειτουργήσει ο δεματοποιητής να παράξει επικίνδυνα δέματα, να μολύνει το ήδη προβληματικό λίγο νερό μας και τον αέρα που αναπνέουμε. Να καταστρέψει την Γή μας που πρέπει να θέλουμε να καλλιεργούμε μέχρις ότου δημιουργηθεί ο παραλήπτης, ένα ΚΔΑΥ ( προϋπόθεση για πρόγραμμα ανακύκλωσης ) και ένα ( ΧΥΤΥ ) για τα υπόλοιπα μη ανακυκλώσιμα υλικά.
- Αντί να περιμένουμε μέχρι την αρχή της ενώ δίπλα μας καίγονται ανεξέλεγκτα οι ανεξέλεγκτες χωματερές που οι δήμαρχοι μας έχουν δήθεν κλείσει.
ΠΡΟΤΕΊΝΟΥΜΕ :
1. Αλλαγή χρήσης του δεματοποιητή και επαναφορά του στην κανονική λειτουργία του, δηλαδή πακετάρισμα από ανακυκλώσιμα υλικά α) χαρτί β) πλαστικό γ) αλουμίνιο.
2. Κατασκευή στεγάστρου για προσωρινή αποθήκευση ανακυκλώσιμων υλικών πριν και μετά την δεματοποίηση.
3. Εξασφάλιση προγράμματος ανακύκλωσης για τους Δήμους Κρανιδίου και Ερμιόνης κατ εξαίρεση, όπως ισχύει και για τους Δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου και άμεση εφαρμογή του.
4. Ανάλογα με την μέθοδο συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, ίσως κατασκευή ιμάντα διαλογής δίπλα στο δεματοποιητή
5. Αμεση μέριμνα για μια θέση ΧΥΤΥ εντός Νομού προκειμένου να δεχτεί τα υπόλοιπα μη ανακυκλώσιμα υλικά.
6. Αμεση μέριμνα για τελικό και πραγματικό κλείσιμο και των τεσσάρων ΧΑΔΑ και αποκατάσταση τους.
Σημειώσεις :
1. Ο δεματοποιητής είναι προετοιμασμένος σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία για δεματοποίηση τεσσάρων διαφορετικών υλικών με διακόπτη επιλογής.
2. Ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα διάθεσης ανακυκλώσιμων υλικών είναι απαραίτητη η προφύλαξή τους από καιρικές συνθήκες.
3. Οι Δήμοι Ασκληπιείου και Επιδαύρου, εξασφάλισαν καθ εξαίρεση το πρόγραμμα ανακύκλωσης με πολύ θετικά αποτελέσματα ( 130 τόνους ανακ. Υλικού σε ένα τετράμηνο, ήτοι 50 % του όλου, δηλαδή πολύ υψηλό για μια καθαρά αγροτική περιοχή ). Η Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης πρέπει να αναγνωρίσει την ιδιαίτερη αναγκαιότητα για μια πολύ προβληματική περίπτωση, θύματα της οποίας δεν πρέπει να θέλουμε να είμαστε.
4. Ανάλογα με την υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης, με τέσσερις δηλαδή κάδους ( χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο ) η τον μπλε κάδο για όλα αυτά μαζί. Στην πρώτη περίπτωση δεν θα είναι απαραίτητη η κατασκευή ιμάντα αφού τα υλικά θα έρχονται ήδη διαχωρισμένα.
5. Το υπόλοιπο φορτίο θα είναι απαλλαγμένο από επικίνδυνα και για ανάφλεξη υλικά και είναι δυνατόν να αποθηκευθεί χωρίς τον σημερινό κίνδυνο και με την προϋπόθεση ότι θα επισπευσθεί η εξασφάλιση κατάλληλου χώρου υποδοχής ΧΥΤΥ.
6. Ευκαιρία να κλείσουν αμέσως οι επικίνδυνες χωματερές όπως κακώς και ψευδώς είχαν δηλώσει οι Δημοτικές μας Αρχές και να αποκατασταθεί ο περιβάλλον χώρος σύμφωνα με την Νομοθεσία.
Η πρότασή μας είναι υλοποιήσιμη, μπορεί να ξεκινήσει αμέσως, δεν έχει περιβαλλοντικό κόστος, αξιοποιεί ακόμα τον δεματοποιητή, και ανοίγει τον δρόμο στην ανακύκλωση χωρίς να δημιουργεί εμπόδιο στην όποια τελική λύση Νομού η Περιφέρειας με βάση πάντα την ανακύκλωση, κομποστοποίηση .
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ
ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Επειδή:
1. Κινείται ακριβώς μέσα στα πλαίσια και στις οδηγίες της Ε.Ε. αλλά και της Ελληνικής Νομοθεσίας, λαμβάνοντας υπ όψιν τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί μετά από προφανώς λανθασμένες πολιτικές επιλογές.
2. Η Ερμιονίδα είναι η πρώτη περιοχή όπου έχει εγκατασταθεί ήδη ο Δεματοποιητής, όπου μετά την αναπάντητη κριτική στην ΜΠΕ, έγινε φανερό ότι όντως έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.
3. Δεν παραμένει στην άγονη κριτική της μεθόδου της δεματοποίησης, αλλά συμπεριλαμβάνει και αξιοποιεί ένα βασικό παράγοντα ( με 750.000. €, κόστος) προλαβαίνοντας επιχειρήματα σε ότι αφορά αυτό καθεαυτό το μηχάνημα, προτείνοντας την σωστή χρήση του.
4. Δύο από τους Δήμους της Ερμιονίδας ( Επίδαυρος, Ασκληπιείο )έχουν ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα ανακύκλωσης που πραγματοποιείται με επιτυχία και ασφαλώς συντρέχει λόγος να συμπεριληφθούν και οι γειτονικοί ( Κρανίδι, Ερμιόνη ) καθ εξαίρεση στο ίδιο πρόγραμμα, δεδομένου ότι οι συνθήκες γίνονται με αυτό τον τρόπο θετικότερες για το όλον εγχείρημα.
5. Η υλοποίηση της πρότασης θα έχει παραδειγματικό χαρακτήρα με μεγάλο συμβολισμό για ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ίσως όχι μόνο, αφού ισχύουν τα ίδια ασύμφορα δεδομένα που στερούνται μελλοντικής και παντελώς Περιβαλλοντικής προοπτικής.
6. Επαναλαμβάνουμε : Συνολικά – Η πρότασή μας είναι υλοποιήσιμη, μπορεί να ξεκινήσει αμέσως, δεν έχει περιβαλλοντικό κόστος, αξιοποιεί ακόμα τον δεματοποιητή, και ανοίγει τον δρόμο στην ανακύκλωση χωρίς να δημιουργεί εμπόδιο στην όποια τελική λύση Νομού η Περιφέρειας με βάση πάντα την ανακύκλωση, κομποστοποίηση .