7:30 μ.μ.
0

Το παρόν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αργολική Ανάπτυξη» με αριθ.φύλλου 507/ 18 Φεβρουαρίου 2010 .
 Το ξέσπασμα του δημάρχου Κρανιδίου Δημήτρη Σφυρή προκάλεσε η τακτική που ακολουθεί η αντιπολίτευση. Με μια ανοικτή επιστολή προς τους δημότες αποκαλύπτει αθέατες πτυχές από την Δράση της προηγούμενης Δημοτικής αρχής και καταγγέλλει  την κακοδιαχείριση που επικρατούσε .Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Δήμαρχος Κρανιδίου αναφέρει τα εξής:
Συνδημότισσες-Συνδημότες
Αποτελεί πάγια τακτική μου (η οποία συνάδει με την γενικότερη άποψη μου και νοοτροπία σχετικά με την πολιτική και τους ανθρώπους που την υπηρετούν) να μην ασχολούμαι και να μην απαντώ σε φήμες ψεύδη και δημοσιεύματα που μοναδικό σκοπό έχουν την ανούσια αντιπαράθεση σε χαμηλό και πολλές φορές ανάγωγο επίπεδο.
Επειδή όμως η επαναλαμβανόμενη αυτή τακτική δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και αγανάκτηση στους περισσότερους δημότες οι οποίοι ενδιαφέρονται για το καλό και την πρόοδο του τόπου θεωρώ χρέος μου με την ανοικτή αυτή επιστολή μου να αποκαταστήσω την αλήθεια που με τόση τέχνη και επιμέλεια προσπαθούν να διαστρεβλώσουν γνωστά στελέχη της αντιπολίτευσης βγάζοντας την προσωπική τους εμπάθεια και τον ρεβανσισμό ισοπεδώνοντας έτσι αξίες  που ορκίστηκαν να υπηρετούν. Σε μια εποχή που επί δεκαετίες άνθρωποι αυτής της νοοτροπίας (του προσωπικού συμφέροντος τις μισαλλοδοξίας ,του παραγοντισμού ,της ανευθυνότητας  και της κακοδιαχείρισης ) κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και έφεραν την πατρίδα μας στην γνωστή σε όλους σας σημερινή κατάσταση που δημιουργεί αδιέξοδα οικονομικά και κοινωνικά σε ένα σύστημα κομμένο και ραμμένο από τους ίδιους στα μέτρα τους ώστε να μείνουν ατιμώρητοι και να εξιλεώνονται μόνο με την φράση «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη». Δυστυχώς παρατηρούνται αντίστοιχα φαινόμενα και στον τόπο μας ανθρώπων που διοίκησαν τον Δήμο μας οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν και να διατηρηθούν στην επικαιρότητα ακριβώς με την ίδια τακτική.
Φίλες και φίλοι δεν είναι του επιπέδου μου να χαρακτηρίζω τους αντιπάλους μου ενώ αντίθετα εκείνοι με περίσσιο θάρρος δεν χάνουν την ευκαιρία από μόνιμες στήλες να απαξιώνουν και να συκοφαντούν τους θεσμούς και τα θεσμικά πρόσωπα. Μετά λοιπόν από πλήθος επιστολών και παραπολιτικών σχολιασμών γράφτηκε και το τελευταίο από τον κύριο Λάμπρου με ύφος απειλητικό που ξεχειλίζει από θράσος ότι έχουμε προβεί σε ψεύτικα οικονομικά δεδομένα στον προϋπολογισμό του 2010 ( ο οποίος σημειωτέων εγκρίθηκε από τις ελεγκτικές υπηρεσίες) .Και λέω με θράσος διότι θα έπρεπε αν πραγματικά αναλάμβανε την πολιτική ευθύνη για τα τεκταινόμενα όπως ο ίδιος έγραψε σε επιστολή του προς τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΚ να είχε παραιτηθεί και να είχε ακολουθήσει τον πρώην Δήμαρχο και πρόεδρο τότε της επιχείρησης ο οποίος επί της ουσίας ήταν και ο υπεύθυνος.
Αναλυτικά λοιπόν σας αναφέρω αφού τελείωσε ο έλεγχος , στην συγκεκριμένη επιχείρηση από τους ορκωτούς λογιστές και μας παρέδωσαν τις εκθέσεις τους στο τέλος του 2009 και αφορούσαν το διάστημα 2204-2006 ότι:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΑΝΑΠΤ.(ΔΕΠΑΚ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δ.Καμιζής
ΑΝΤΠ/ΔΡΟΣ: Αν.Λάμπρου
Τι συνέβη στην Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Κρανιδίου
Ιστορικό: Αναλάβαμε ως γνωστόν την επιχείρηση  τον Ιανουάριο του 2007 χωρίς να παραδοθούν τα αρχεία της επιχείρησης
Βιβλία, πρακτικά, ισολογισμοί, αποφάσεις Δ.Σ. συμβάσεις ,προμηθευτές, λογιστικά βιβλία, μπλοκ επιταγών, πρωτόκολλα κλπ. Ως εκ τούτου είχαν αποκρύψει τις οφειλές ,τις ζημιές, και τις δραστηριότητες .
Τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο του 2007 ανακαλύψαμε μετά από ειδοποίηση των τραπεζών ότι υπήρχαν ακάλυπτες επιταγές  ( οι οποίες σφραγίστηκαν) και μάλιστα η μία σφραγίστηκε από τον συμπατριώτη μας Παναγιώτη Λεμπέση ο οποίος δεν είχε σχέση με την ΔΕΠΑΚ αλλά ήταν αντιπρόεδρος στην ΔΕΥΑΚ με πρόεδρο επίσης τον κύριο Καμιζή Παρόλα λοιπόν που είχαν αφαιρεθεί η αρμοδιότητες κατόπιν της εντολής των δημοτών στις εκλογές τον Οκτώβριο του 2006 εκείνοι διατηρούσαν το μπλοκ και εξέδιδαν επιταγές εν αγνοία μας.
Με μοναδική δραστηριότητα το πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι» άφησαν απλήρωτες τις εργαζόμενες στο πρόγραμμα , καθώς επίσης το ΙΚΑ με κίνδυνο να χαθεί το πρόγραμμα.
Δεν έφτανε αυτό μόνο αλλά σύρθηκα ως Δήμαρχος αντί του προηγούμενου στα δικαστήρια όπου αθωώθηκα κατόπιν δικής οικονομικής διευκόλυνσης  προς την επιχείρηση εξοφλήθηκε η μισθοδοσία και το ΙΚΑ των εργαζομένων για το 2006 πράγμα το οποίο επιβεβαιώνετε και στην απολογητική επιστολή του κυρίου Λάμπρου προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου (της 30/11/2008) και στην έκθεση των ορκωτών λογιστών.
Απλήρωτοι επίσης ήταν η διευθύντρια ,ο λογιστής ,οι ορκωτοί  λογιστές, και πλήθος συνεργατών και προμηθευτών.
Στην έκθεση ελέγχου των ορκωτών λογιστών για την χρήση του 2004 η ΔΕΠΑΚ είχε ζημειά της τάξεως των -45689,96 ευρώ ( σελίδα 10) και -54315,72 για την χρήση του 2006.(σελίδα 8).
Σήμερα η επιχείρηση μετά από την εξυγίανση της και έχοντας καλύψει τις υποχρεώσεις της εντάχτηκε στην νέα Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και περιβάλλοντος Κρανιδίου σύμφωνα με το Επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος μας είναι από τους ελάχιστους στην Πελοπόννησο που λειτουργεί πλέον το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»  εξασφαλίζοντας τους πόρους όταν σε πολλούς δήμους το πρόγραμμα καταργήθηκε και σε άλλους πέρασε σε χέρια ιδιωτών.
Μετά από τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών παρουσιάστηκε απαίτηση επιστροφής χρημάτων ποσού 8750,00 από το ΥΠΕΧΩΔΕ τα οποία είχαν προκαταβληθεί στις 26/02/2003 σχετικό έγγραφο 2 για συγκεκριμένο πρόγραμμα πίστωσης 25000,00 ευρώ με θέμα «Προστασία περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη το οποίο ουδέποτε υλοποιήθηκε .Φαντασθείτε το μέγεθος της υποκρισίας και την ευαισθησία που επιδεικνύουν τελευταία σχετικά με το περιβάλλον τα μέλη της Προοδευτικής Κίνησης Ερμιονίδας με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο κ Δημήτρη Καμιζή και ως εκ τούτου απαιτείται να επιστραφεί η προκαταβολή σχ.εγ.3 15/3/04 (ΥΠΕΧΩΔΕ) αρ.πρωτ.156727/1182.
Επανέρχετε δε με νέο έγγραφο ΥΠΕΧΩΔΕ 24//11/04 ΑΡ.ΠΡΩΤ.1522 (σχ.εγ.4) απαιτώντας για άλλη μια φορά τα χρήματα και μάλιστα σε διάστημα 15 ημερών.
Η οικονομική αυτή οφειλή λοιπόν εμφανίζετε και στις δύο εκθέσεις των ορκωτών λογιστών στις σελίδα 13/χρήσης 2004 και σελίδα 10/χρήσης 2006 αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επανειλημμένες επιστολές προς τον τότε πρόεδρο της ΔΕΠΑΚ Κ.Καμιζή και αντιπρόεδρο κ.Λάμπρου που αποτελούσαν πρόσκληση παράδοσης στοιχείων αλλά και ενημέρωσης του νέου Δ.Σ. της επιχείρησης απαντήθηκε μόνο μια από τον κύριο Λάμπρου δύο χρόνια μετά δηλαδή «ότι τα χρήματα δαπανήθηκαν για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2003-2004.σε κωδικούς που είχαν να κάνουν με τα λειτουργικά έξοδα της ΔΕΠΑΚ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της απάντηση που λάβαμε με επιστολή του με αρ.πρωτ.9811/11-10-2008 (σχ.εγ.6) χωρίς να συνοδεύεται με απαιτούμενες αποφάσεις του Δ.Σ. αναμόρφωσης προϋπολογισμού δημιουργία νέων κωδικών και εξασφάλιση της επιστροφής των χρημάτων.
Μετά από μά τέτοια μπακαλίστικη διαχείριση μιάς επιχείρησης με ουσιαστικά μία δραστηριότητα (πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι) και αυτό στα πρόθυρα κατάργησης έρχεται σήμερα ο κύριος Λάμπρου ως φερέφωνο του βασικού υπεύθυνου και αρχηγού της παράταξής του να μας κάνει μαθήματα σύνταξης προϋπολογισμού και να εκτοξεύει απειλές όταν χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς το Δ.Σ. της ΔΕΠΑΚ γράφει χαρακτηριστικά «Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη των πράξεων μου και αυτό οφείλετε στην αγωνία να υπηρετήσω τους σκοπούς και της δραστηριότητες της ΔΕΠΑΚ και όπως έχω αποδείξει τόσα χρόνια αναλαμβάνω τιε ευθύνες αλλά και στρατεύομαι να υπηρετήσω τον τόπο μου όταν μου ζητηθεί» Σχ.εγ.1.
Αφού αναλαμβάνεις την πολιτική ευθύνη κύριε Λάμπρου ήρθε η ώρα να «αποστρατευτείς» με την παραίτησή σου πληρώνοντας βεβαίως την οφειλή των 8750,00 ευρώ στο ΥΠΕΧΩΔΕ μαζί με τον τότε πρόεδρο κύριο Καμιζή ο οποίος «αποστρατεύτηκε» (και σας άφησε να βγάζετε τα φίδια από τις τρύπες ) καθώς επίσης και τα 1500 ευρώ του τελευταίου λογαριασμού του ΟΤΕ της θητείας σας στην ΔΕΠΑΚ που δεν βρήκαμε ούτε την συσκευή.
Σε σας αγαπητοί μου συνδημότες μένει να κρίνετε ποιος είναι ικανός ή ανίκανος καλός ή κακός διαχειριστής ,καθαρός ή δολοπλόκος ,ηθικός ή ανήθικος, υπεύθυνος ή ανεύθυνος ειλικρινής ή ψεύτης, αξιόπιστος ή αναξιόπιστος δημοκράτης ή όχι.
Σημειωτέων ότι η ΔΕΠΑΚ στα τέσσερα χρόνια επί θητείας του είχε συνεδριάσει μόνο μία φορά.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ο Δήμαρχος
Δημήτρης Σφυρής