9:27 π.μ.
0
Η μπύρα βοηθά τα οστά να διατηρούνται γερά, σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.
Η πλούσια σε πυρίτιο μπύρα - υποστηρίζουν οι επιστήμονες - ενδέχεται να βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς το χημικό από τα αμέταλλα στοιχείο είναι βασικό για την πυκνότητα των οστών.
Οι ερευνητές εξέτασαν 100 μάρκες μπύρας και έλεγξαν την περιεκτικότητά τους σε πυρίτιο ανάλογα με το είδος και την προέλευσή τους. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of the Science of Food and Agriculture» (Επιθεώρηση της Επιστήμης των Τροφίμων και της Γεωργίας), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περιεκτικότητα της μπύρας σε πυρίτιο κυμαίνεται από τα 6,4 μέχρι τα 56,5 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο. Η μέση πρόσληψη πυριτίου σε καθημερινή βάση από τα τρόφιμα κυμαίνεται μεταξύ 20-50 χιλιοστόγραμμων.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μπύρες τύπου pale ale ("αφροζύμωτη") έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πυρίτιο ενώ οι μπύρες χωρίς αλκοόλ, οι ελαφρές λάγκερ και οι μπύρες από σιτάρι, τη χαμηλότερη.
Ο ερευνητής Τσαρλ Μπάμφορθ είπε πάντως στους δημοσιογράφους να μην πάρουν πολύ σοβαρά τα συμπεράσματα της έρευνας αφού στη μελέτη εξετάστηκαν οι μπύρες, όχι όμως και οι ασθενείς, ούτε εξετάστηκε η οστική πυκνότητα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters