9:03 π.μ.
0


«Λίφτινγκ» στο παρά πέντε, κάνει το οικονομικό επιτελείο στα «επίμαχα» σημεία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν στην κοινή γνώμη αλλά ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα, οι εξαιρέσεις, οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο να διορθώσει τις αρχικές διατάξεις που δημιουργούσαν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση συντηρεί τις φορολογικές ανισότητες.

Το οικονομικό επιτελείο κάνει στροφή και επιβάλλει ΦΠΑ παντού, εκτός από τους γιατρούς, τοποθετεί ταμειακές μηχανές σε όλη την αγορά, επεκτείνει το λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων σε όλους τους επαγγελματίες και διορθώνει τα τεκμήρια για τις κατοικίες και τα αυτοκίνητα, αλλά και τις φοροαπαλλαγές για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
«Με το νομοσχέδιο αυτό απαντάμε στο άδικο και στο παράλογο» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίου παρουσιάζοντας χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή τις βασικές αρχές του φορολογικού νομοσχεδίου και πρόσθεσε «εισάγουμε άμεσα τον λογιστικό προσδιορισμό για όλους τους επαγγελματίες και τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος, ώστε να περιορίσουμε και να ελέγξουμε φαινόμενα όπως αυτά που διατυπώνονται από δήθεν άπορους που διαθέτουν και συντηρούν αυτοκίνητα, βίλες κότερα, πισίνες κ.λπ.».
Διαμαρτυρίες 

Μετά τις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν για τις αδικίες σε βάρος των μισθωτών, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε χθες, ότι:
1. Επιβάλλεται ΦΠΑ παντού ακόμη και στους δικηγόρους. Εξαιρούνται οι γιατροί λόγω κοινοτικής οδηγίας.
2. Ο λογιστικός προσδιορισμός για όσους τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων θα γίνει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010. Για τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες (λαϊκές αγορές, περίπτερα και ταξί), οι ταμειακές μηχανές θα εφαρμοστούν από 1ης Ιουλίου, ενώ για το πρώτο εξάμηνο το τεκμαρτό εισόδημα για τους ταξιτζήδες θα αυξηθεί κατά 50%.
Αυτό σημαίνει ότι από το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα τοποθετηθούν ταμειακές μηχανές παντού και θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων όλοι οι επαγγελματίες που απολάμβαναν μέχρι σήμερα φορολόγηση με ειδικό τρόπο και σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών θα έπαιρναν νέα περίοδο χάριτος έως το 2011.
Έτσι, οδηγοί ταξί και φορτηγών, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, επαγγελματίες ΠΡΟ-ΠΟ και περιπτέρων, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και κάμπινγκ που μέχρι σήμερα φορολογούνται με ιδιαιτέρως χαμηλά τεκμαρτά εισοδήματα, θα υποχρεωθούν όχι μόνο να κόβουν αποδείξεις, αλλά και να φορολογούνται με βάση τα εισοδήματα που προκύπτουν από τα βιβλία εσόδων- εξόδων τους.
3. Διορθώσεις της τελευταίας στιγμής γίνονται στο μέτωπο των τεκμηρίων. Για τις κατοικίες δεδομένου ότι με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς ένα ακίνητο στην Εκάλη και ένα ακίνητο ίδιων τετραγωνικών στο Αιγάλεω, είχαν το ίδιο τεκμήριο, η τελική ρύθμιση θα προβλέπει ένα μεικτό σύστημα σύμφωνα με το οποίο τα τεκμήρια θα υπολογίζονται με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού, αλλά θα αυξάνονται για τις περιοχές με τις πιο υψηλές αντικειμενικές αξίες ενδεχομένως άνω των 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Για τα αυτοκίνητα, μέχρι την τελευταία στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο τα τεκμήρια να υπολογίζονται με βάση το κυβισμό και με την παλαιότητα. Με τα νέα τεκμήρια, τα οποία θα είναι μαχητά, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να «συλλάβει» όλους τους φορολογούμενους κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι, ενώ διάγουν πολυτελή βίο, δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα «φτώχειας». Από τα τεκμήρια θα εξαιρεθούν συνταξιούχοι και άνεργοι.
4. Για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 200.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, από 100.000 και 200.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση.
5. Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει επιτόπου και άμεσα καταβλητέα (εντός 10 ημερών) πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις.
6. Θα μπαίνει λουκέτο σε επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται για δεύτερη φορά να μην εκδίδουν αποδείξεις.
7. Θεσπίζονται αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή.
8. Θα κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου, που έχουν όμως οικονομική επιφάνεια.
9. Συστήνεται ειδική ομάδα ελέγχου για επώνυμη φοροδιαφυγή και ομάδα ελέγχου των πρακτικών τιμολόγησης στις συναλλαγές μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιρειών.
10. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται απώλεια του αφορολογήτου ορίου της κλίμακας στην περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων.
Κατοικία
Για αγορά πρώτης κατοικίας εξετάζεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 200.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, από 100.000 και 200.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση.
Αυτοκίνητα
 Για τα αυτοκίνητα, μέχρι την τελευταία στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο τα τεκμήρια να υπολογίζονται με βάση το κυβισμό και με την παλαιότητα.
Εισοδήματα
Με τα νέα τεκμήρια, τα οποία θα είναι μαχητά, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να «συλλάβει» όλους τους φορολογούμενους κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι, ενώ διάγουν πολυτελή βίο, δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα «φτώχειας».