3:07 μ.μ.
0

O Δήμος Κρανιδίου και ο Δήμος Κερύνειας Κύπρου τιμούν τον μεγάλο Κύπριο πολιτικό Γιάννο Κρανιδιώτη  πού έφυγε από την ζωή πριν από 11 χρόνια στις
14 Σεπτεμβρίου 1999 σε αεροπορικό δυστύχημα. Μάλιστα το ίδιο δυστύχημα σκοτώθηκε και ο γιός του Νικόλας.
Από την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διήμερο εκδηλώσεων στο Κρανίδι στην μνήμη του μεγάλου αυτού πολιτικού.
Το πρόγραμμα ξεκινάει το Σαββάτο στις 11: 30 το πρωί στο συνεδριακό κέντρο ΑΚΣ στο Πορτοχέλι με ομιλίες για την ζωή και το έργο του Γιάννου Κρανιδιώτη. Την ίδια ημέρα στις 6 ώρα το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου θα γίνει η τελετή αδελφοποίησης του Δήμου Κρανιδίου και του Δήμου Κυρήνειας.
Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου στις 10 η ώρα το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου θα τελεστεί μνημόσυνο στην μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη και στις 11: 30 θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιάννου Κρανιδιώτη φιλοτεχνημένη από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Βόλου κύριο Αναστάσιο Κρατίδη.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου στις 25 Σεπτεμβρίου 1947. Ηταν γιος του Κύπριου διπλωμάτη, ποιητή και συγγραφέα Νίκου Κρανιδιώτη.
Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Χάρβαρντ των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Σάσεξ στην Αγγλία. Μιλούσε δύο γλώσσες, αγγλικά και γαλλικά, και είχε ανακηρυχθεί διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΔΕΚ και εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1976. Από το 1981 έως το 1984 ήταν σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Tην περίοδο 1984-1989 διετέλεσε ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.
Από το 1988-1990 υπήρξε πρόεδρος και διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών.
Ήταν σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης (1991-1992) και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (1990-93).
Στις 8 Ιουλίου 1994 ορκίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών, ενώ τον Ιανουάριο του '95 αντικατέστησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα επιτρόπου.
Από το 1995 ως το 1997 διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και παραιτήθηκε για να αναλάβει εκ νέου το υφυπουργείο Εξωτερικών στη θέση του Χρήστου Ροζάκη.
Τις 19 Φεβρουαρίου 1999 ορκίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Το Μάρτιο του '99 στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Ήταν παντρεμένος με την Αικατερίνη Μπούρα, διπλωματικό υπάλληλο, και μαζί της είχε ένα γιο, τον Νικόλα, που χάθηκε και αυτός στο δυστύχημα.