9:21 μ.μ.
0

Ο Δήμος Κρανιδίου είναι ο πρώτος Δήμος που εγκατέστησε δεματοποιητή προκειμένου να κλείσουν οι χωματερές και να μην δηλητηριάζονται οι δημότες του.
Ο Δήμος Κρανιδίου πρώτος πίεσε να γνωστοποιηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου που θα πάνε τα δέματα.  Γνωστό σ΄ όλους είναι ότι ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεσμεύτηκε ότι  αρχές Σεπτέμβρη θα ορίσει το χώρο μεταφοράς και επεξεργασίας των δεμάτων.  Εξ΄ άλλου η θέση του Δήμου ήταν ότι με τη λειτουργία του δεματοποιητή προϋπόθετε και τον τελικό προορισμό των δεμάτων μετά την αποθήκευσή τους η οποία είναι απόλυτα ασφαλής στο δεματοποιητή.
Γνωστό σ΄ όλους είναι ότι τόσο ο Γ.Γ. της Περιφέρειας κ.Χατζημιχάλης   όσο και οι Δήμαρχοι Πελοποννήσου επισκέφθηκαν τον δεματοποιητή στη θέση Σταυρός Διδύμων, ο οποίος εντάχθηκε στον Περιφερειακό Σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων και την ίδια ημέρα υπήρξε σύσκεψη των Δημάρχων με τον Περιφερειάρχη όπου επίσης δεσμεύτηκε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010 θα έχει ολοκληρώσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό ο οποίος μέχρι σήμερα βεβαίως δεν έχει ολοκληρωθεί. 
Οφείλω να τονίσω ότι η διαχείριση των απορριμμάτων αφορά την Περιφέρεια, τον ΦΟΔΣΑ κι όχι τους Δημάρχους οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι ν΄ ακολουθήσουν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό.
Εγώ όμως σαν Δήμαρχος είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω την υγεία των Δημοτών της Ερμιονίδας. 
Αυτοί λοιπόν που πολεμούν την προσπάθειά μου θέλουν τον δηλητηριασμό των κατοίκων της Ερμιονίδας και έχουν ευθύνη για τις καθυστερήσεις, τα κωλύματα και την πολιτική εκμετάλλευση εν΄ όψει των Δημοτικών Εκλογών.
Εγώ προσωπικά έκλεισα το δρόμο στα Δίδυμα.  Έκανα μυνητήρια αναφορά στον Γ.Γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την Υπουργό Π.Ε.Κ.Α. κ. Μπιρμπίλη Τίνα, γιατί ενώ ήταν έτοιμος ο Δεματοποιητής δεν προχωρούσαν στην διαδικασία λειτουργίας του.  Με τον δικό μας αγώνα λειτούργησε  ο δεματοποιητής.
Επί της ουσίας όμως η μεταφορά των δεμάτων  απορριμμάτων προς την Καλαμάτα έγινε μετά από εντολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σύμφωνα με το υπ΄ αρ. πρωτ. 2834/ 19/10/2010 έγγραφο της.
Επισυνάπτεται παρακάτω.

Μετά από όλα αυτά μήπως θα πρέπει να προβληματίσει τους δημότες της Ερμιονίδας ποιοι είναι οι εχθροί της υγείας τους και του Περιβάλλοντος;
H σύλληψη του οδηγού που μετέφερε τα δέματα στην Καλαμάτα (η μεταφορά έγινε με εντολή του ΦΟΔΣΑ κατόπιν εγγράφου της Περιφέρειας), έχει σχέση με την μεθοδολογία της σύλληψης του οδηγού του απορριμματοφόρου του Δήμου Κρανιδίου που θα είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν τα σκουπίδια μέχρι σήμερα στους δρόμους εάν δεν λειτουργούσε ο δεματοποιητής;
Άραγε αυτοί που δημιουργούσαν και δημιούργησαν όλα αυτά τα προβλήματα και αυτοί που καταγγέλλουν ποιόν εξυπηρετούν; Προφανώς όχι τους πολίτες αλλά κάποια άλλα συμφέροντα.  Αυτούς που προσπαθούν να κάνουν πολιτική με στόχο το προσωπικό – παραταξιακό – κομματικό όφελος παίζοντας με την υγεία των πολιτών.
Είναι γνωστό ποιοι καταφέρονται  εναντίον του δεματοποιητή, χλευάζουν την ανακύκλωση που ξεκίνησε στο Δήμο μας, οικολογίζουν και ψηφίζουν στα Δημοτικά Συμβούλια υπέρ της διατήρησης των χωματερών.  Ποιοι  χαίρονται για την σύλληψη του οδηγού απορριμματοφόρου όσο και του οδηγού μεταφοράς δεμάτων;
Ρωτώ λοιπόν τον Γ.Γ. της Περιφέρειας και την υπουργό ΠΕΚΑ:
  • Που θα πάνε τα δέματα;
  • Πότε θα τελειώσει ο ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων;
  • Πότε επιτέλους θα φανεί η βούληση και η ευθύνη της Πολιτείας;
  • Πως θα προστατευθούν οι πολίτες του νέου Δήμου Ερμιονίδας όταν είναι οι πρωτοπόροι στην Πελοπόννησο και έδειξαν ότι βοηθούν να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων;
  • Ποιοι καπηλεύονται ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με το περιβάλλον και την υγεία των δημοτών;

Δείξαμε ότι αγωνιζόμαστε και πετύχαμε το κλείσιμο των χωματερών.
Eγώ προσωπικά θα πολεμήσω αυτούς που καπηλεύονται παραταξιακά και κομματικά θέματα υψίστης σημασίας. Δηλώνω ότι θα με βρουν μπροστά τους, γιατί οι δημότες όλης της Ερμιονίδας πρέπει να αναπνεύσουν όπως αναπνέουν οι δημότες του Κρανιδίου μετά από 60 χρόνια.
Όλοι αυτοί που προσπαθούν να σταματήσουν κάθε έργο ανάπτυξης, λασπολογούν και καπηλεύονται βασικά θέματα, δεν θα  βρουν μόνο εμένα μπροστά τους αλλά και τους χιλιάδες δημότες της Ερμιονίδας διότι η Ερμιονίδα δεν δέχεται τους δήθεν και τους επικίνδυνους.
Τέλος ενημερώνω τους κατοίκους της Ερμιονίδας ότι τα πρώτα δέματα έφυγαν κατόπιν εντολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου και  δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα αγωνιστώ για να συνεχιστεί η μεταφορά των δεμάτων από τον δεματοποιητή του Σταυρού Διδύμων.                                                                   Ο Δήμαρχος Κρανιδίου
                                                     και υποψήφιος Δήμαρχος Ερμιονίδας

                                                                       Δημήτρης Σφυρής