9:27 π.μ.
0
Σε σοβαρό κίνδυνο μπορεί να βρεθεί η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών όσο και το παραγόμενο προϊόν με άμεσο αντίκτυπο στο εισόδημα των παραγωγών, από της ζημίες που προκαλεί ο καστανός τετράνυχος των εσπεριδοειδών ή όπως είναι γνωστός ο νέος τετράνυχος που εντοπίστηκε σε κτήματα της περιοχής των Ιρίων καθώς και σε λεμονιές στη Νέα Κίο.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Αναάπτυξης της Ν.Α Αργολίδας εξέδωσε σχετική προειδοποιητική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει αναλυτικά τα παρακάτω:

«Ο καστανός τετράνυχος των εσπεριδοειδών, Eutetranychus orientalis Klein (Acari: Tetranychidae) είναι ένα πολυφάγο είδος το οποίο απαντάται κυρίως σε τροπικές περιοχές.  Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί στην Ασία (Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Κίνα, Ινδία, Ιράν, Ισραήλ, Ιαπωνία,  Ιορδανία, Λίβανος, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τουρκία,  Υεμένη), την Αφρική (Πράσινο Ακρωτήρι, Αίγυπτος, Κένυα, Αιθιοπία (ανεπιβεβαίωτο), Μαυριτανία, Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Σενεγάλη, Λιβύη (ανεπιβεβαίωτο), Δημοκρατία του Μαλάουι, Νότια Αφρική, Σουδάν, Σουαζιλάνδη), την Αυστραλία, την Βόρεια Αμερική και τέλος σε χώρες της Ευρώπης, την  Κύπρο, την Ισπανία και από το 2001 και στην Ελλάδα.

Η παρουσία του στη χώρα μας διαπιστώθηκε στις 11.11.2001, στην περιοχή του αεροδρομίου του Ελληνικού, σε φύλλα λεμονιάς και αρτόκαρπου. Έκτοτε και σε συστηματικές παρατηρήσεις που έγιναν κατά το διάστημα 2001-2008 από το εργαστήριο Ακαρολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Μ.Φ.Ι., έχει βρεθεί σε λεμονιές και νεραντζιές σε διάφορες περιοχές του Nομού Αττικής όπως: Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Γλυφάδα, Χολαργός, Παπάγου, Νέο Ψυχικό, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Μοσχάτο, Κέντρο Αθήνας, Βοτανικός, Αιγάλεω, Μέγαρα και Αγίους Θεοδώρους. Tο Σεπτέμβριο του 2008 καταγράφηκε και σε πορτοκαλιές του Νομού Ηρακλείου (Τυμπάκι) και του Νομού Λασιθίου (Καλό Χωριό).

Το φετινό Σεπτέμβριο (2010) βρέθηκε για πρώτη φόρα στο νομό Αργολίδας. Πιο συγκεκριμένα εντοπίστηκε σε κτήματα με μανταρινιές και πορτοκαλιές στα Ιρια και μόλις πριν λίγες μέρες βρέθηκε και  σε λεμονιές στη Νέα Κίο.  Σημειώνουμε ότι στην περιοχή των Ιρίων ήταν εντυπωσιακός ο αριθμός των ατόμων του εντόμου  που μετρήθηκε σε κάθε φύλλο.   
Ο τετράνυχος αυτός έχει μεγάλο αριθμό ξενιστών, μερικά από τα οποία  αποτελούν σημαντικές καλλιέργειες για την περιοχή μας αλλά και για την χώρα μας γενικότερα. Οι σημαντικότεροι ξενιστές του τετράνυχου εκτός από τα εσπεριδοειδή είναι  το βαμβάκι, το αμπέλι, η μελιτζάνα, το φασόλι, το κολοκύθι, το πεπόνι, τα οπωροφόρα ροδακινιά, βερικοκιά, αμυγδαλιά και πολλά άλλα.

Το άκαρι αυτό ζει και αναπτύσσεται κυρίως στην άνω επιφάνεια των φύλλων, κατά μήκος της κεντρικής νεύρωσης όπου παρατηρούνται και οι πρώτες ωοτοκίες. Όταν ο πληθυσμός είναι μεγάλος τότε δύναται να παρατηρηθεί και στην κάτω επιφάνεια, ενώ το χειμώνα την προτιμά για την προστασία του. Στις σοβαρές προσβολές προκαλεί κακή λειτουργία του φαινομένου της φωτοσύνθεσης και της διαπνοής του φυτού με αποτέλεσμα τις θερμές ώρες αυτό να χάνει μεγάλες ποσότητες νερού και τελικά τα δέντρα να εμφανίζουν εξασθενημένη ανάπτυξη και μειωμένη παραγωγή.

Για την ανάπτυξη, τη δραστηριότητα και την προσβολή του Ε. orientalis απαιτείται θερμοκρασία περιβάλλοντος πάνω από 11°C, ενώ πάνω από 26°C η ανάπτυξή του αρχίζει να μειώνεται. Οι ευνοϊκότερες συνθήκες ανάπτυξης και δράσης είναι 21 – 30°C και σχετική υγρασία 60-70%. Σε περιοχές που η υγρασία είναι χαμηλή οι πληθυσμοί του Ε. orientalis δεν αναπτύσσονται, γι’ αυτό και την περίοδο Μαϊου – Σεπτεμβρίου σε περιοχές ξηροθερμικές το άκαρι σχεδόν εξαφανίζεται, ενώ την ίδια περίοδο σε παράκτιες περιοχές η θαλάσσια αύρα ευνοεί την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών προκαλώντας ακόμη και ζημιές την περίοδο αυτή. Τις μεγαλύτερες όμως ζημιές τις προκαλεί το φθινόπωρο γιατί είναι η ευνοϊκότερη εποχή ανάπτυξής του. Το κάθε θηλυκό δύναται να εναποθέσει μέχρι 12 ωά την ημέρα. Η διάρκεια ζωής του κυμαίνεται από 12 έως 21 ημέρες, ανάλογα με την γονιμότητά του ενώ το αρσενικό έχει μικρότερη διάρκεια ζωής από 8-15 ημέρες. Έτσι αυτή τη περίοδο που έχει αρχίσει να αποκτά το κανονικό μέγεθος ο καρπός των εσπεριδοειδών μπορεί να προσβληθεί και να παρουσιάσει τις χαρακτηριστικές εσχαρώσεις των τετρανύχων. Στις προσβεβλημένες λεμονιές είναι εντυπωσιακή η φυλλόπτωση που ακολουθεί, ενώ στα μανταρίνια και στα πορτοκάλια προσβάλλονται τόσο τα φύλλα όσο και οι καρποί.

Μέτρα αντιμετώπισης

Διενέργεια άμεσου ψεκασμού σε περιπτώσεις προσβολής εσπεριδοειδών με εκλεκτικό ακαρεοκτόνο, εγκεκριμένο για το συγκεκριμένη χρήση. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και να μην γίνονται άκαιρες και υπερβολικές επεμβάσεις γιατί ένας μεγάλος αριθμός σκευασμάτων που υπήρχε για τους τετρανύχους έχει αποσυρθεί και μόνο ελάχιστα εγκεκριμένα υπάρχουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Για το λόγο αυτό πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο γεγονός της δημιουργίας ανθεκτικότητας με την υπερβολική χρήση των λίγων σκευασμάτων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν με αποτέλεσμα τα σκευάσματα αυτά στο τέλος να μην είναι αποτελεσματικά.

Κατά την άποψή μας ο πιθανός τρόπος μεταφοράς του εντόμου έχει γίνει με τα μέσα συσκευασίας και σίγουρα θα βρεθεί και σε άλλες περιοχές του νομού, αφού συνεχώς γίνεται διακίνηση προϊόντων  τόσο εντός του νομού όσο και από  διάφορες περιοχές  προς τις λαϊκές αγορές της Αθήνας.

Για το λόγο αυτό πρέπει οι παραγωγοί να <<περπατάνε>> τα κτήματά τους και να μας αναφέρουν αν εντοπίσουν το καστανό τετράνυχο στα δένδρα τους. Για περισσότερες πληροφορίες κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στο γραφείο φυτοπροστασίας προκειμένου να προμηθευτεί το πληροφοριακό cd με όλα τα στοιχεία του νέου καταστροφικού εχθρού ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστούτου (Μ.Φ.Ι):   www.bpi.gr → επισκοπήσεις καλλιεργειών → κατευθυντήριες οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων.

Τέλος αναφέρουμε ότι, επειδή  πρόκειται για παθογόνο καραντίνας και έχει εντοπιστεί  στη χώρα μας, στην Κύπρο και στην Ισπανία από τις χώρες της Ε.Ε., απαγορεύεται αυστηρά η διακίνησή καρπών εσπεριδοειδών με κοτσάνι  και φύλλα, τόσο για εξαγωγές όσο και για την εσωτερική αγορά». 

ΠΗΓΗ : http://www.argonafplia.gr