10:40 π.μ.
0

Τη λίστα με την «ώριμη» προς αξιοποίηση ακίνητη περιουσία του Δημοσίου συντάσσει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την επίλυση ιδιοκτησιακών και περιβαλλοντικών κυρίως προβλημάτων.
Στην κορυφή της λίστα βρίσκονται τέσσερις μεγάλες εκτάσεις «φιλέτα» που βρίσκονται σε Αττική, Αργολίδα, Βόρεια Ελλάδα και σε μεγάλο νησί του Αιγαίου. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα είναι πολύ μεγάλο όταν προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί.
Η αξιοποίησή τους θα γίνει με μία παραλλαγή της συμβάσεων παραχώρησης με την οποία το Δημόσιο θα έχει σημαντικά έσοδα, και άμεσα και μακροπρόθεσμα.
Διαγωνισμός
Οι εκτάσεις θα δοθούν με διαγωνισμό σε ιδιώτες για μακροχρόνια εκμετάλλευση με σύμβαση παραχώρησης. Ταυτόχρονα, το Δημόσιο θα συμμετάσχει με ένα μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία που θα συσταθεί από τους ιδιώτες επενδυτές για την εκμετάλλευση του έργου.
Επιλέγεται δηλαδή ένα μοντέλο που δανείζεται στοιχεία από την εταιρεία διαχείρισης του «Ελ. Βενιζέλος».
Έτσι, το Δημόσιο θα εισπράξει το αντίτιμο για την παραχώρηση, ενώ για όλο το διάστημα που θα ισχύει η σύμβαση παραχώρησης θα έχει έσοδα και από την εκμετάλλευση.
Διαφορετική διαδικασία έχει επιλεγεί για τα υπόλοιπα ακίνητα του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, προωθείται η οργάνωση ενιαίας διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας.
Η προτεινόμενη μέθοδος αξιοποίησης αφορά κυρίως σε συμβάσεις παραχώρησης και το σχηματισμό ομοιογενών χαρτοφυλακίων ακινήτων, εμπορικών, αστικών ή τουριστικών περιοχών, τα οποία σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια θα δύναται να οδηγήσουν σε νέα ανάπτυξη και δυνατότητες για μετέπειτα εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

ΠΗΓΗ : http://www.report24.gr/