9:50 μ.μ.
0
Με χημικά και γκλομπς αντιμετωπίστηκαν οι διαδηλωτές φοιτητές στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Η επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων ξεκίνησε όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνοικό κλοιό στην πρεσβεία της Μ. Βρεττανίας προς επίδειξη αλληλεγγύης στους Βρετανούς φοιτητές που διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες αυξήσεις των διδάκτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες από άλλα ενημερωτικά sites έχουν γίνει πέντε προσαγωγές νεαρών, ενώ υπάρχουν και τραυματίες.

Μετά την Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία, φαίνεται πως φουντώνει το ποτάμι της φοιτητικής εξέγερσης και στην Ελλάδα. Χθες, Πέμπτη δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι κάλεσαν σε πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Παράλληλα, οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συλλαλητήριο και την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Τη στιγμή αυτή στην Αθήνα, αποφάσεις για καταλήψεις έχουν πάρει οι γενικές συνελεύσεις των περισσότερων σχολών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, η Φιλοσοφική Αθήνας, η Νομική Αθήνας κ.α.

Ανάλογη είναι η εικόνα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κομοτηνή, Κρήτη, Ιωάννινα και Βόλο.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι θα συντονίσουν τη εκ νέου τη δράση τους μέσω της διεξαγωγής νέου γύρου γενικών συνελεύσεων την Τρίτη.

Οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης, έχουν αποτυπωθεί σε προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες έαν εφαρμοστούν θα μετατρέψουν τα Πανεπιστήμια σε κέντρα κατάρτισης, φτηνού, ευέλικτου εργασιακού δυναμικού για τις επιχειρήσεις. Ενός εργασιακού δυναμικού που δεν θα έχει δικαιώματα ούτε τους ευρύτερους ορίζοντες που μπορεί να ανοίξει μια πραγματικά πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Παράλληλα, προωθούνται η κατάργηση πολλών τμημάτων στο πρότυπο του Καλλικράτη καθώς και η εισαγωγή μάνατζερ στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ.

Από ότι φαίνεται η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου είναι βέβαιη πως η μνημονιακή συγκυρία θα τη βοηθήσει να δημιουργήσει το νέο «Πανεπιστήμιο ΑΕ». Το φοιτητικό κίνημα όμως μπορεί και θα καταφέρει να της χαλάσει τα σχέδια, όπως άλλωστε έχει πράξει πολλάκις στο παρελθόν!

Ανακοίνωση της Νεολαίας του Συνασπισμού
για τη σημερινή πανελλαδική φοιτητική πορεία

Χαιρετίζουμε τη μαζικότατη σημερινή πανελλαδική φοιτητική πορεία που διεξήχθη στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που προωθεί η υπουργός Παιδείας.

Μια πορεία της οποίας η μαζικότητα και η δυναμικότητα τρομοκράτησε τόσο πολύ την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της που τους ανάγκασαν να χρησιμοποιήσουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι με ωμή βία και χημικά προσπάθησαν να φιμώσουν τη φωνή των χιλιάδων φοιτητών που διαδήλωναν ειρηνικά. Οι δυνάμεις καταστολής, χωρίς κανένα πρόσχημα, έσπασαν μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, ξυλοκοπώντας και ποδοπατώντας αιμόφυρτους φοιτητές και προσέφυγαν σε συλλήψεις 5 διαδηλωτών, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Η σημερινή καταστολή είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη για το πώς αντιλαμβάνεται η υπουργός το διάλογο εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και το πώς αντιμετωπίζει τα κομμάτια αυτά της πανεπιστημιακής κοινότητας που διαφωνούν με τις πολιτικές της. Τέτοιες προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της αστυνομίας σε φοιτητική πορεία είχαμε να δούμε από το Μάρτη του 2007, όπου το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να ανατρέψει την τότε εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.

Καταδικάζουμε την ωμή αστυνομική βία και απαντάμε πως το φοιτητικό κίνημα, επειδή ακριβώς έχει συγκροτηθεί σε νικηφόρα βάση, δεν τρομοκρατείται από συλλήψεις και δακρυγόνα Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο δρόμο που χάραξαν οι αγώνες ενάντια στην αναθεώρηση του Άρθρου16 με μαζικές κινητοποιήσεις, όπως η σημερινή, για την ανατροπή του Μνημονίου της εκπαίδευσης, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Πηγή:Ίσκρα