12:04 μ.μ.
0
Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα που θα συμβούν μέσα στο νέο έτος, αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι κάποια στιγμή, εντός του 2011, θα γεννηθεί ο άνθρωπος που θα φέρει τον ανθρώπινο πληθυσμό στα 7 δισεκατομμύρια.
Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η υπηρεσία πληθυσμιακής καταμέτρησης του ΟΗΕ.
Ο άνθρωπος με τον οποίο ο πληθυσμός της γης έπιασε τα 6 δισεκατομμύρια, γεννήθηκε μόλις πριν από 11 χρόνια στη Βοσνία, ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός  αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια στα μισά περίπου του αιώνα που διανύουμε. Μπορεί όμως ο πλανήτης μας να αντέξει τέτοια νούμερα;
Η ανθρωπότητα χρειάστηκε να διανύσει σχεδόν ολόκληρη την ιστορία της μέχρι να φτάσει στο 1 δισεκατομμύριο ψυχών, όμως  σε μόλις 40 χρόνια από σήμερα, ο πληθυσμός της γης θα αυξηθεί κατά περίπου 3- 7 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο συνολικός πληθυσμός της γης το 2050 θα είναι μεταξύ 8 και 10.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Το πρόβλημα δεν είναι η επάρκεια του χώρου. Αν 9 δισεκατομμύρια άνθρωποι μοιράζονταν ισομερώς σε όλες τις κατοικήσιμες περιοχές του πλανήτη, η πληθυσμιακή πυκνότητα θα ήταν η μισή από αυτήν που υπάρχει σήμερα στη Γαλλία.
Το βασικό πρόβλημα θα είναι όμως η επάρκεια των υδάτινων πόρων, των τροφίμων, και της ενέργειας. Και επίσης, ο υπέργηρος πληθυσμός.
Η επικέντρωση στον αριθμό των ανθρώπων δεν είναι η σωστή μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων του μέλλοντος. Σίγουρα ο υπερπληθυσμός  παίζει ρόλο στα όποια προβλήματα, όμως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνονται οι διαθέσιμοι όροι.
Όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη γέννηση των μελλοντικών ανθρώπων, μπορούμε όμως να αλλάξουμε από τώρα τον τρόπο με τον οποίο θα παράγουμε και θα καταναλώνουμε τα τρόφιμα, το νερό , και την ενέργεια.
S.A.-National Geographic