10:35 μ.μ.
0

Αλλάζουν τα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι". Πλέον δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν παιδιά, εγγόνια ή άλλα συγγενικά πρόσωπα. Αυτοί θα υποβάλλουν στους δήμους αιτήσεις για λογαριασμό των ηλικιωμένων, με τη βασική προϋπόθεση να είναι άνεργοι

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", με χιλιάδες ηλικιωμένους, που δεν έχουν συγγενείς, να μένουν εκτός προγράμματος, καθώς αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην.................
προνοιακή αυτή δομή.
Πλέον δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν παιδιά, εγγόνια ή άλλα συγγενικά πρόσωπα,που θα υποβάλλουν στους δήμους αιτήσεις για λογαριασμό των ηλικιωμένων, με τη βασική προϋπόθεση να είναι άνεργοι.

Πιο συγκεκριμένα, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" θα έχουν μόνο όσοι έχουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο άνεργο ή που απειλείται από την ανεργία.
Στα άτομα αυτά θα δίνεται από τον ΟΑΕΔ το κουπόνι ώστε το πρόγραμμα να παρέχει τις υπηρεσίες του στους ηλικιωμένους. Όσοι δεν έχουν συγγενείς ή δεν έχουν άνεργο στην οικογένεια, μένουν εκτός προγράμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προνοιακή δομή το 2011 θα εξυπηρετεί μόλις 30.000-33.000 ηλικιωμένους από 90.000 που φροντίζει σήμερα.
Την εξασφάλιση επιπλέον πόρων τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το κράτος προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι", χωρίς να περιοριστούν οι δικαιούχοι, ζητούν 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προειδοποιώντας για κίνδυνο διακοπής του.
Όπως σημειώνουν οι βουλευτές, το πρόγραμμα υλοποιείται εδώ και 14 χρόνια από την Αυτοδιοίκηση και οι περίπου 40.000 εργαζόμενοι εξυπηρετούν και φροντίζουν κατ’ οίκον πάνω από 100.000 ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
"Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατό να εξαιρέσουμε τα ηλικιωμένα άτομα και ΑΜΕΑ από τη σημαντικότερη, ίσως, προνοιακή δομή της χώρας σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία. Δεν είναι αρκετό να υπάρχει η πολιτική βούληση αλλά να μην λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα υλοποίησής τους", επισημαίνουν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Το πρόγραμμα μέχρι σήμερα
Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Συνολικά 120.000 ηλικιωμένοι και άνθρωποι με αναπηρίες ωφελούνται από το πρόγραμμα.
Ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής;
Οικονομικά: δίνεται προτεραιότητα στο χαμηλότερο εισόδημα που είναι ώς 5000?
Οικογενειακή κατάσταση: δίνεται προτεραιότητα σε όσους ζούν μόνοι.
Κατάσταση υγείας: δίνεται προτεραιότητα σε όσους δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
πηγή:news247.gr