7:47 π.μ.
0

 Σε μεγάλη ανοιχτή δημόσια συζήτηση στο Κρανίδι, μετά από πρόσκληση της Ν.Ε. Αργολίδας και των Δ.Ο. Ερμιονίδας ΠΑΣΟΚ, παραβρέθηκε τη Δευτέρα 16 Μαΐου και συζήτησε με τους πολίτες της Ερμιονίδας, όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης............................
 Ο κ. Μανιάτης, μετά τη σύντομη εισαγωγή του στα γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα σημαντικά τοπικά θέματα και ιδιαίτερα τις ιχθυοκαλλιέργειες, το ακίνητο της ΔΕΠΟΣ στο «Αεροδρόμιο» Πορτοχελίου, τον Ανάβαλο, τη διαχείριση απορριμμάτων και τον δρόμο Ναύπλιο – Λυγουριό, καθώς επίσης και στα ζητήματα τόνωσης του τουρισμού και της οικοδομικής δραστηριότητας που αποτελούν, μαζί με τη γεωργία, τους τρεις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Ερμιονίδας.

Για τα ζητήματα των ιχθυοκαλλιεργειών αναφέρθηκε στις θέσεις που είχε αναπτύξει κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Επιδαύρου, ότι στην Αργολίδα δεν μπορεί να εγκατασταθεί ούτε μία νέα ιχθυοτροφική μονάδα, απαιτείται να ελεγθούν αυστηρά οι περιβαλλοντικοί όροι όλων όσων είναι ήδη εγκατεστημένες και λειτουργούν, ενώ επανέλαβε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση των τριών Δημάρχων Επιδαύρου, Ερμιονίδας και Ναυπλίου, με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Νίκο Σηφουνάκη.
Για το ζήτημα του Αναβάλου ανέφερε ότι επιτέλους αυτό το έργο πνοής για όλη την Αργολίδα άρχισε να γίνεται πραγματικότητα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά, στο βαθμό που το έργο μελετηθεί και κατασκευαστεί, να υπάρχει πρόβλεψη, όπως και στην περίπτωση των Δήμων Ναυπλίου και Άργους – Μυκηνών, για την κατασκευή μικρής ευέλικτης μονάδας επεξεργασίας του νερού του Αναβάλου, προκειμένου να υδρευτούν τα νοικοκυριά του Δήμου Ερμιονίδας. Μια τέτοια πρόταση, ασφαλώς, αφορά σε βάθος κάποιων ετών και απαιτεί ιδιαίτερη ανάλυση, όμως, είναι σκόπιμο να υπάρχουν για την ανάπτυξη της περιοχής, όχι μόνο βραχυπρόθεσμοι, αλλά και μεσο-μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί.
Για το ακίνητο «Αεροδρόμιο» της ΔΕΠΟΣ στο Πορτοχέλι, κατήγγειλε ότι η προηγούμενη Διοίκηση της Εταιρίας, διορισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση, με εγκληματική αμέλεια είχε δημιουργήσει πολλά χρέη, αφού εκτός των άλλων, δεν είχαν πληρώσει για πολλά χρόνια, ούτε τα ενοίκια των γραφείων τους! Η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, με πολλαπλές παρεμβάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, διασφάλισε τρεις φορές ότι το ακίνητο δεν θα έβγαινε σε πλειστηριασμό, έναντι πινακίου φακής.
Για το θέμα των απορριμμάτων και των δεματοποιητών επανέλαβε τη δική του πάγια θέση που είναι καλά γνωστή στους κατοίκους της Ερμιονίδας, ενώ επεσήμανε ιδιαίτερα τις τρομακτικές πολιτικές ευθύνες της προηγούμενης διορισμένης Περιφέρειας, η οποία με προφανείς σκοπιμότητες, οδήγησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου και όλους τους δήμους της Αργολίδας να βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση όλων των Περιφερειών της Ελλάδας, με αποτέλεσμα τα προβλήματα σήμερα να είναι τεράστια και ασφαλώς οι κίνδυνοι των προστίμων σε βάρος της χώρας, πολύ μεγάλοι.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα του δρόμου Αγία Ελεούσα – Αρκαδικό – Λυγουριό. Στο τμήμα Χάνι Μερκούρι – Αρκαδικό, δυστυχώς, με απίστευτη πολιτική ανευθυνότητα της προηγούμενης κυβέρνησης, διεκόπη τον Ιανουάριο του 2009 η Σύμβαση με τον εγκατεστημένο εργολάβο, χωρίς κανένας από τους τότε υπεύθυνους να έχει θεωρήσει στοιχειώδες χρέος του να απολογηθεί στην κοινωνία της Ερμιονίδας και του Λυγουριού για την εγκληματική αυτή εξέλιξη, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα υποβάθμισης του μέρους του έργου που έχει ήδη εκτελεστεί. Η σημερινή κυβέρνηση, πριν ένα χρόνο, στις 20/5/2010, ενέταξε ως έργο-γέφυρα στο ΕΣΠΑ το συγκεκριμένο έργο, προκειμένου, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της διάλυσης της εργολαβίας, οι εργασίες να προχωρήσουν κανονικά. Αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι του 2011 (ίσως και του Ιουνίου) να προκηρυχθεί το έργο, με χρόνο ολοκλήρωσης 15 μήνες.
Στο τμήμα Αγία Ελεούσα – Αρκαδικό είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η Μελέτη Κατασκευής, ενώ με εντολή της Περιφέρειας στις 27/12/2010 προωθείται η εκπόνηση και άλλων συνοδευτικών και περιβαλλοντικών μελετών, με στόχο, μεγάλο μέρος τους να έχει ολοκληρωθεί στις 31/12/2011. Απομένει, όμως, μεγάλο ερωτηματικό ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου, δεδομένου ότι αντίστοιχα κονδύλια διεκδικούνται και για το τμήμα Δερβενάκια – Εκκλησιαστικά για το οποίο, δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση με υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τον κ. Γ. Σουφλιά, είχε αρνηθεί να αποδεχθεί την τότε πρόταση του βουλευτή και κοινοβουλευτικού υπευθύνου του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννη Μανιάτη, ώστε το έργο να ενταχθεί στο εθνικό σκέλος οδικών έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο πλαίσιο της υιοθέτησης του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου (για το οποίο ο κ. Γ. Μανιάτης ήταν Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ), προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για τον άξονα Ναύπλιο – Ερμιονίδα.
Στη συζήτηση με τους πολίτες και τους εκπροσώπους των φορέων, που κράτησε πάνω από 4 ώρες, αναδείχθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν της Ερμιονίδα, κατατέθηκε η αγωνία των πολιτών για το μέλλον της πατρίδας και του τόπου και συμφωνήθηκε όλοι οι φορείς της Ερμιονίδας να έχουν συνεχή και ανοιχτή επικοινωνία με τον Υφυπουργό, προκειμένου να επισπεύδεται η επίλυση των διαφόρων θεμάτων, στο πλαίσιο πάντα των γενικών συνθηκών που υπάρχουν στην χώρα.
Κλείνοντας τη συνάντηση ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι αισθάνεται υπερήφανος για το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο της συζήτησης, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά, το μεγάλο βαθμό ωριμότητας των πολιτών της Ερμιονίδας, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να προωθήσουν την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων της περιοχής.