7:18 μ.μ.
0

Εντός του 2012 στοχεύει να δραστηριοποιηθεί -μέσω συνεργασιών- ο ΟΠΑΠ στο διαδίκτυο. Χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Σπανουδάκης γνωστοποίησε ότι ο ΟΠΑΠ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησης παρόχων παγκόσμιας εμβέλειας που δραστηριοποιούνται στο Internet, έχοντας ως συμβούλους τέσσερις ξένες και ελληνικές τράπεζες (Rothschild, Lazard, EFG Eurobank και Alpha Bank).

Στόχος της διοίκησης, όπως σημείωσε ο κ. Σπανουδάκης κατά τη χθεσινή ενημέρωση του προσωπικού του ομίλου με θέμα «Στρατηγικές Επιλογές για το Μέλλον», είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης εντός του α' τριμήνου του 2012.
Ο κ. Σπανουδάκης επισήμανε ότι την ίδια πρακτική επέλεξε ο ΟΠΑΠ και στην περίπτωση των Κρατικών Λαχείων και του «Ξυστό», προκειμένου να διεκδικήσει την άδεια διαχείρισής τους για τα επόμενα 12 χρόνια, επιτυγχάνοντας να συνεργαστεί με τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών διεθνώς.
Αντίθετα, όπως υπογράμμισε, ο ΟΠΑΠ διεκδίκησε και πέτυχε να εξασφαλίσει το προηγούμενο διάστημα τη μοναδική άδεια για τα 35.000 VLTs, τα οποία θα εγκατασταθούν στη χώρα έως το τέλος του 2013, αλλά και να επεκτείνει κατά 10 χρόνια (2020-2030) την αποκλειστική άδεια οργάνωσης και διάθεσης των υφιστάμενων 11 παιχνιδιών της μέσω του δικτύου των πρακτορείων της.
Τα υφιστάμενα παιχνίδια, επισήμανε, εντός του 2012 θα διατίθενται και μέσω του διαδικτύου, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που γίνεται μέσω των πρακτορείων έως σήμερα, δηλαδή με διασφάλιση της προμήθειας των πρακτόρων.
«Η ΟΠΑΠ Α.Ε. βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά και σ' αυτή την κατεύθυνση θα επιμείνει. Είναι η καλύτερη -με βάση τα οικονομικά δεδομένα της- εταιρεία εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα τα τελευταία πενήντα χρόνια» τόνισε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι από τις επιλογές που έχει κάνει θα βγει πολλαπλά ενισχυμένη στο αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά ωφελημένη και η χώρα, όπως είπε. Κι αυτό γιατί:
Το κρατικό ταμείο ενισχύθηκε άμεσα με τα 375 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν για τη δεκαετή επέκταση της υφιστάμενης άδειας και 474 εκατ. ευρώ από την άδεια για τα VLTs (επιπλέον 86 εκατ. ευρώ για την άδεια VLTs θα καταβληθούν σε δύο χρόνια).
Νέες θέσεις εργασίας

Με την ανάπτυξη των VLTs, των Κρατικών Λαχείων και του «Ξυστό», καθώς και των τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο -η οποία θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία, ώστε να αποτραπούν κοινωνικές παρενέργειες, όπως τόνισε ο κ. Σπανουδάκης- είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και ασφαλώς νέες οικονομικές δραστηριότητες σε όλη τη χώρα (σε τομείς όπως το real estate, η πληροφορική και η τεχνολογία, η επικοινωνία κ.λπ.).

Ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ επισήμανε ότι εμμέσως, πλην, όμως, σαφώς, το κρατικό ταμείο θα επωφελείται από την ανάπτυξη όλων αυτών, καθώς ο συνολικός τζίρος θα αυξηθεί σημαντικά, κυρίως σε βάρος του παράνομου τζόγου που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, με το Δημόσιο να εισπράττει άμεσα το 30% από τους παρόχους των παιχνιδιών και 10% από τα κέρδη των παικτών.
Από διαθέσιμα και δάνειο η χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση του συνολικού αναπτυξιακού προγράμματος του ΟΠΑΠ, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας θα γίνει από τα διαθέσιμα της εταιρείας, τη σχετική μείωση του μερίσματος, την καταβολή τιμήματος από παραχωρησιούχους των 18.500 VLTs και ένα δάνειο -από ελληνικές τράπεζες- το οποίο, έναντι πρόβλεψης 600 εκατ. ευρώ που ενέκρινε η πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, περιορίστηκε, όπως ανέφερε, στα 290 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 50% των κερδών της εταιρείας όπως προβλέπονται αυτά για το 2011.


«Προτεραιότητά μας είναι η διαφοροποίηση του μείγματος παιχνιδιών, των δικτύων διανομής και η δραστηριοποίηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. σε νέα προϊόντα, αλλά όλα αυτά τα κάνουμε με εξαιρετικά προσεκτικά βήματα, δεδομένου του γενικότερου δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, τόσο στη χώρα, όσο και διεθνώς», τόνισε ο κ. Σπανουδάκης.