9:45 μ.μ.
0

Η πολιτική που θα υιοθετηθεί στο ζήτημα της προώθησης της ανακύκλωσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι «η ανακύκλωση στην πηγή», τόνισε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας.

Ο κ. Τατούλης πρόσθεσε ότι η αναπτυξιακή εταιρεία «Πελοπόννησος» θα αναλάβει την επόπτευση της διαδικασίας, όπου θα συμμαχήσει με την εταιρεία Ανταποδοτική Ανακύκλωση. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα οργανώσει τη συλλογή του οργανικού υπολείμματος και της κομποστοποίησης. 

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στην καλή πορεία του διεθνούς διαγωνισμού για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη κι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων του μοντέλου των ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετική εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, επανέλαβε τη σύμφωνη γνώμη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων για τον τρόπο με τον οποίο η Περιφέρεια αντιμετωπίζει το σοβαρό θέμα της ολικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η ΠΕΔ θα συνεργαστεί με την Περιφέρεια για τη λύση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Τέλος, ο περιφερειάρχης πρότεινε το ρόλο του συντονιστή για την ανακύκλωση στον επικεφαλής της Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά και γραμματέα του ΠΕΣΥ, Λάμπρο Μπούκλη, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόταση. 

Εν τω μεταξύ, κατά τη σύσκεψη, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, τονίζοντας με έμφαση ότι «από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στην Πελοπόννησο με πολλά προβλήματα. Εξαρχής ζητήσαμε την αρμοδιότητα και καταβάλλουμε φοβερή προσπάθεια, με αποτέλεσμα να έχουμε επιτύχει αύξηση της τάξης σχεδόν του 50%, παρά την ελλιπέστατη προεργασία κατά το παρελθόν».

Πρόσθεσε ότι «το 2012 θα είναι η χρονιά πλήρους ανάπτυξης του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου διαψεύδοντας όλες τις Κασσάνδρες» και συμπλήρωσε: «Παραλάβαμε έξι μεγάλα έργα για την Πελοπόννησο υπό καθεστώς κατάρρευσης, με κόστος πλέον των 150 εκατ. ευρώ, και καταφέραμε να τα σώσουμε εντάσσοντάς τα στα τομεακά προγράμματα των υπουργείων».

Ο κ. Τατούλης εξέφρασε για άλλη μία φορά τη βεβαιότητά του ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα επιτύχει τους στόχους της αναφορικά με το ΕΣΠΑ και θα επιλύσει μακροχρόνια και δύσκολα προβλήματα για τον τόπο.

zougla.gr