3:04 μ.μ.
0


Η Πολιτικη Αστυνομία σε συνεργασία με  Υπηρεσίες της Εφορίας στην Ισπανία εξάρθρωσε  κύκλωμα που διέθετε στην αγορά   μείγματα  φυτικών λαδιών (σπορελαίων) χαμηλής ποιότητας  παρουσιάζοντας τα ως ελαιόλαδο,   ενώ συγχρόνως   εξαπατούσε  τις αρχές μη αποδίδοντας  3 εκατ. ευρώ ΦΠΑ.   

Οι αρχές, με   την εφοδο  «περσίδα» όπως την ονόμασαν,  συνέλαβαν 19 εμπλεκομένους του κυκλώματος απο τους οποίους 15 ήταν Ισπανοί, δυο απο τον Ισημερινό, μια γυναίκα απο  την Κολομβία και ένας Ιταλός.
Το κύκλωμα  περιλάμβανε περισσότερες απο 30 επιχειρήσεις που  λειτουργούσαν  στη Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία   κατασκευάζοντας   νοθευμένα μείγματα  φυτικών λαδιών χαμηλής ποιότητας που προωθούνταν στην αγορά σαν ελαιόλαδο.
Τα μείγματα  παρασκευάζονταν σε  εγκαταστάσεις παραγωγής  βιοντίζελ  με βάση  λάδια απο   Φοίνικα, Αβοκάντο ή Ηλίανθο, κατά τρόπο που  οι δείκτες που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την άπατη   παρέμεναν κρυφοί.
Το τελικό προϊόν, τα οποίο δεν παρουσίαζε  επίπεδα τοξικότητας ή βλαβών στην υγεία, πωλούνταν χύμα σε τρίτους   που είχαν εμπλακεί στην άπατη και  οι όποιοι  το  συσκεύαζαν και το τυποποιούσαν με ετικέτες ως ελαιόλαδο.
Υπόψη ότι, οι άπατες στον τομέα του ελαιολάδου, στην Ισπανία, δυστυχώς είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται και εντείνεται. Πριν δυο χρόνια  Οργανώσεις Παραγωγών επεσήμαιναν ότι  αλυσίδες  διανομής παρουσίαζαν,  ελαιόλαδο με ετικέτες  έξτρα παρθένου  σε τιμές  κάτω απο τις συνηθισμένες τιμές του εμπορίου, πράγμα που θεωρούσαν ως γεγονός ύποπτο νοθείας. Έλεγχοι απέδειξαν τότε ότι πράγματι υπήρχαν περιπτώσεις   μη κανονικού έξτρα παρθένου οι οποίες όμως  δεν αποδόθηκαν σε ευθύνη των συσκευαστών και  η  Σύμβουλος Υγείας της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας MaríaJesús Montero, επισήμανε  τότε ότι η άπατη  αυτή  δεν αποτελούσε κίνδυνο για την Υγεία των καταναλωτών!