6:30 μ.μ.
0


Οι προγνώσεις για τον ελληνικό τουρισμό δεν είναι ρόδινες. Οι κρατήσεις σε πακέτα διακοπών εμφανίζονται μειωμένες, ενώ έρευνα της Trendscope πιστοποιεί χαμηλή ζήτηση.

Από τους μεγάλους και μικρούς Touroperator στον γερμανόφωνο χώρο, Γερμανία και Αυστρία, καταγράφεται μείωση των κρατήσεων που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει το 30%. Στο θέμα αυτό αναφέρονται σήμερα δεκάδες γερμανικές εφημερίδες, αποδίδοντας το γεγονός ότι οι Γερμανοί .............
αποφεύγουν την Ελλάδα στα βίαια επεισόδια, στο αντιγερμανικό κλίμα που επικρατεί. Το κλίμα αυτό διασαφηνίζεται, κατά την άποψη πολλών, στο κάψιμο της γερμανικής σημαίας από διαδηλωτές και στην παρουσίαση της καγκελαρίου Μέρκελ με ναζιστική στολή ακόμη και σε σοβαρές εφημερίδες. Όλα αυτά αποτυπώνονται και σε έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Trendscope για λογαριασμό του Travel Industry Club, η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Ακόμη και φανατικοί λάτρεις της Ελλάδας αναζητούν εναλλακτικές επιλογές
Σύμφωνα με το 71% των στελεχών και ειδικών του τουριστικού κλάδου που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ελλάδα έχει τώρα απόλυτη ανάγκη τα έσοδα από τον τουρισμό, ωστόσο το 82% προβαίνει στην εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες δεν είναι προβλέψιμη. Εξαιτίας του ενδεχομένου απεργιών, επεισοδίων και του αντιγερμανικού κλίματος, είναι πολύ δύσκολο να προωθηθεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Το 61% των ερωτηθέντων υποστηρίζει μάλιστα ότι ακόμη και φανατικοί λάτρεις της Ελλάδας αναζητούν εναλλακτικές επιλογές. Και αυτό μολονότι, όπως πιστεύει η πλειονότητα των ερωτηθέντων, οι γερμανοί τουρίστες είναι γενικά ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Το 87% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι από την κρίση στην Ελλάδα θα αντλήσουν οφέλη άλλες χώρες και κυρίως η Τουρκία, οι Βαλεαρίδες Νήσοι, η Κροατία και η Ιταλία. Διχασμένοι είναι οι ερωτηθέντες όσον αφορά τη ζημιά που έχει υποστεί το «ίματς» της Ελλάδας και τιςσυνέπειές της κρίσης στις τιμές για τους τουρίστες.
Περίπου οι μισοί ειδικοί εκτιμούν ότι θα καταστούν φθηνότερες οι διακοπές εξαιτίας της κρίσης. Οι άλλοι μισοί από τους 250 ερωτηθέντες του τουριστικού κλάδου εκτιμούν ότι ο ελληνικός τουρισμός υφίσταται την εποχή αυτή ανεπανόρθωτη ζημιά.
Οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρονται και στις προπτικές της χώρας γενικότερα. Το 86% εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις τα επόμενα χρόνια. Το 55% δεν πιστεύει πάντως ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ωστόσο το 81% χαρακτηρίζει τη χωρα μας «βαρέλι δίχως πάτο».

Κυριαρχούν οι εικόνες των επεισοδίων και το κάψιμο των γερμανικών σημαιών

Οι εικόνες των επεισοδίων έκαναν τον γύρο του κόσμου

Η εφημερίδα Die Welt φιλοξενεί ρεπορτάζ με θέμα την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό των Γερμανών. Στο ρεπορτάζ υποστηρίζεται ότι οι εικόνες Ελλήνων διαδηλωτών να καίνε τη γερμανική σημαία έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο έπεσαν σε «κακό timing», δεδομένου ότι στις αρχές Φεβρουαρίου γίνονται κατά κύριο λόγο στη Γερμανία οι κρατήσεις Γερμανών τουριστών για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εκπρόσωποι της ταξιδιωτικής εταιρίας TUI υποστηρίζουν ότι πράγματι οι κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα εμφανίζουν φέτος μείωση της τάξης του 27%. Ανησυχητικά για την Ελλάδα είναι επίσης τα στοιχεία δημοσκόπησης, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, βάσει της οποίας μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 1,1% των Γερμανών πολιτών σκοπεύει να παραθερίσει φέτος στην Ελλάδα. «Η εικόνα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα δεν είναι τα ηλιόλουστα νησιά, οι ωραίες παραλίες και οι γραφικές ταβέρνες αλλά περισσότερο οι απεργίες, η διαφθορά και το κάψιμο γερμανικών σημαιών», σημειώνει ο καθηγητής Ούλριχ Ράινχαρντ, επιστημονικός υπεύθυνος του ιδρύματος που διεξήγε τη δημοσκόπηση». Το ρεπορτάζ φιλοξενεί και δηλώσεις του προϊσταμένου του ΕΟΤ στη Γερμανία Παναγιώτη Σκορδά, ο οποίος εγγυάται προσωπικώς στους Γερμανούς τουρίστες ότι δεν θα τους συμβεί τίποτε κακό στην Ελλάδα. Ο κ. Σκορδάς χαρακτηρίζει μεμονωμένες περιπτώσεις τις αντιγερμανικές διαδηλώσεις.