1:11 μ.μ.
0

Στις 9 Μαΐου έχει αποφασισθεί να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Ετσι μεταφέρεται ουσιαστικά μετά τις εκλογές, όχι μόνο η εκκαθάριση και η αποστολή των σημειωμάτων για το φόρο εισοδήματος, αλλά και η ίδια
η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς η συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων είναι από φέτος υποχρεωμένοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά.

Οι εκλογές, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 6 Μαΐου. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα πάνε στις κάλπες χωρίς να έχουν στο νου τους μια από τις σημαντικότερες -αν όχι τη σημαντικότερη- φορολογικές υποχρεώσεις της χρονιάς. Για πολλούς, ωστόσο, η εμπειρία της υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης μέσω ίντερνετ θα είναι πρωτόγνωρη.


Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ από φέτος όλοι οι φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ (εξαιρουμένων των συνταξιούχων) είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέσω του διαδικτύου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr). Σημειώνεται ότι με βάση την επεξεργασία που έχει κάνει η ΓΓΠΣ οι φορολογούμενοι που φέτος υποχρεώνονται να υποβάλουν τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά και δεν έχουν πιστοποιηθεί στο taxis, δηλαδή δεν διαθέτουν τους σχετικούς κωδικούς πρόσβασης, ανέρχονται σε περίπου 750.000. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα λάβουν τους σχετικούς κωδικούς (κλειδάριθμους) με συστημένη επιστολή από τη ΓΓΠΣ.


Αν και η υποβολή της δήλωσης μέσω ίντερνετ είναι υποχρεωτική, στη σχετική υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας του φορολογούμενου σε πρόσβαση στο διαδίκτυο ο προϊστάμενος της εφορίας θα είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί την υποβολή χειρόγραφης δήλωσης από τον φορολογούμενο.


Με την επέκταση της υποχρεωτικής υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων εκτιμάται ότι φέτος περίπου 4 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο 5,5 εκατ. δηλώσεων θα υποβληθούν μέσω ίντερνετ. Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει φέτος για όλους τους φορολογούμενους στις 15 Ιουνίου.


(Πηγή: capital)