2:54 μ.μ.
0

ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΝΗ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Μερος 1 | Δείτε το VIDEO
Αφιέρωμα στους ιερούς λατρευτικούς χώρους της Παναγίας στα κυκλαδίτικα νησιά παρουσιάζοντας μνημεία βυζαντινής τέχνης από τον 4ο ως τον 19ο αι.

Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ ο φακός περιηγείται τα ξωκλήσια και τα μοναστήρια αφιερωμένα στο όνομα της Παναγίας που γιορτάζουν το Δεκαπενταύγουστο, με φόντο το κυκλαδίτικο τοπίο και τους παραδοσιακούς οικισμούς της Κύθνου, της Σερίφου, της Μήλου, της Κιμώλου και της Τήνου. Η αφήγηση του ΑΡΗ ΛΕΜΠΕΣΟΠΟΥΛΟΥ, παρέχει πληροφορίες σχετικά με ιστορικά στοιχεία για την αρχιτεκτονική των ναών και τις λατρευτικές εικόνες. Μαρτυρίες κατοίκων και ιερέων ανακαλούν στη μνήμη δρώμενα της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου προηγούμενων ετών και περιγράφουν λατρευτικά έθιμα που συνδέονται με τη γιορτή της Παναγίας. Ανάμεσα στους σταθμούς του οδοιπορικού, η Παναγιά η Κανάλα, η Φλαμπουριανή και η Παναγιά του Κάστρου στην Κύθνο, η Ξυλοπαναγιά, η Ευαγγελίστρια και η Παναγιά η Ξεκουράστρα στη Σέριφο, η Παναγία η Θαλασσίτρα, η Παναγία η Πορτιανή, η Παναγία η Κορφιάτισσα και η Παναγιά του Κήπου στη Μήλο, η Παναγία η Οδηγήτρια και η Παναγιά του Κονόμου στην Κίμωλο. Η κάμερα εισέρχεται επίσης, στις κατακόμβες της Μήλου των πρωτοχριστιανικών χρόνων. Τέλος, παρουσιάζεται το έθιμο της λιτάνευσης της εικόνας της Παναγίας της Τήνου από το ναό της Ευαγγελίστριας στην Ιερά Μονή του Κεχροβουνίου, για τη γιορτή της μνήμης της Αγίας Πελαγίας στις 24 Ιουλίου.

Στη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται ύμνοι της Παναγίας από τη βυζαντινή χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου.
Μέρος 2 | Δείτε το VIDEO
Αφιέρωμα στους ιερούς λατρευτικούς χώρους της Παναγίας στα κυκλαδίτικα νησιά παρουσιάζοντας μνημεία βυζαντινής τέχνης από τον 4ο ως τον 19ο αι.
Το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ μας ξεναγεί στα μοναστήρια και τις εκκλησίες της Παναγίας, της Σίφνου, της Αμοργού, της Πάρου και της Νάξου, όπως της Χρυσοπηγής, της Παναγίας της Βρύσης, της Παναγίας του Βουνού, της Ουρανοφόρας, της Χοζοβιώτισσας, της Εκατονταπυλιανής, της Μυρτιδιώτισσας, της Παντάνασσας, της Απεραθίτισσας, της Πρωτόθρονης, της Δροσιανής. Παράλληλα, γίνεται παρουσίαση της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Με τη συνοδεία της αφήγησης του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ, ο θεατής γνωρίζει τους χώρους των θρησκευτικών κτισμάτων και ενημερώνεται σχετικά με την αρχιτεκτονικό τους τύπο, την ιστορία τους, την τεχνοτροπία των αγιογραφιών ή των ιερών εικόνων που φυλάσσουν. Οι μαρτυρίες ιερέων, κατοίκων ή και ειδικών, όπως του Απειραθίτη καθηγητή Ιστορίας ΒΑΣ. ΣΦΥΡΟΕΡΑ για την εκκλησία της Απεραθίτισσας της Νάξου, συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό των πληροφοριών. Παρουσιάζονται, επίσης, στιγμιότυπα από τις γιορτές και τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου, με ξεχωριστή αναφορά στο έθιμο του επιταφίου της Παναγίας στο χωριό Φιλώτι της Νάξου. Στη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται ύμνοι της Παναγίας από τη βυζαντινή χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου.

ert.gr